НОВИНИ ПЛЮС

07.09.2010

Білорусь: затримали підозрюваних у нападі на посольство РФ

Правоохоронні органи Білорусі в рамках розслідування нападу на посольство РФ у Мінську затримали шістьох осіб. Як повідомляє РІА «Новості» з посиланням на ГУВС білоруської столиці, затриманих перевіряють на причетність до інших аналогічних дій. Нагадаємо, 30 серпня невідомі кинули на територію російського посольства в Мінську дві пляшки із запальною сумішшю.

Теракти в Росії і Пакистані

У ніч на 5 вересня терорист–смертник на автомобілі атакував польовий табір 136–ї мотострілецької бригади поблизу міста Буйнакськ у Дагестані. Загинуло три людини, понад 30 отримали поранення. Серед постраждалих — водій вантажівки, який направив машину напереріз автомобілю смертників, щоб не дати йому прорватися у центр табору.

* * *

Щонайменше 17 осіб загинуло, понад 30 поранені внаслідок атаки терориста–смертника в місті Лаккі Марват на північному заході Пакистану. Як повідомляє ІТАР–ТАКС, камікадзе на авто з вибухівкою протаранив будівлю поліцейської дільниці.

Качинський: уряд вводить громадськість в оману

Лідер опозиційної партії «Право і справедливість» Ярослав Качинський звинувачує польську владу в недостатньо активному веденні розслідування катастрофи Ту–154 під Смоленськом, у якій загинув його брат–близнюк, екс–президент Польщі Лех Качинський. Окрім того, в інтерв’ю польському інтернет–порталу Blogpress.pl Качинський заявив, що уряд лідера правлячої «Громадянської платформи» Дональда Туска «маніпулює громадською думкою, вводить громадськість в оману або обходить питання мовчанням». Голова «ПіС» вважає, що, «по–перше, потрібно зібрати сам літак, по–друге, немає даних щодо механізму руйнування літака». «Я був там увечері 10 квітня, і та частина, під якою були колеса і президентський салон, була перевернута. А решти частин літака не було, немовби випарувалася». На думку Качинського, «береза діаметром в 40 сантиметрів не повинна була відірвати крило» такому потужному лайнеру.

Тим часом Міждержавна авіаційна комісія, як заявив її віце–голова Олег Єрмолов, планує завершити підготовку остаточного рапорту про причини катастрофи літака президента Польщі найпізніше на початку листопада.

Трагедії на авіашоу в Німеччині й Британії

Одна людина загинула минулої неділі на авіашоу в німецькому Нюрнбергу, де літак при злеті врізався в юрбу глядачів. Близько 20 осіб отримали поранення, з них п’ятеро перебувають у важкому стані.

* * *

Напередодні у Великій Британії над селом Хейвенстріт на острові Вайт під час авіашоу «Мерлін трофі» зіткнулися два легкомоторні літаки. Один із них упав у лісовій смузі, внаслідок чого загинуло дві людини, інший, попри пошкодження, зміг долетіти до місцевого аеропорту в містечку Бембрідж.

ЕТА складає зброю

Лідери баскського сепаратистського угруповання ЕТА заявили, що кілька місяців тому ухвалили рішення скласти зброю. У відеозверненні, зробленому для каналу Бі–Бі–Сі, кілька чоловіків у масках запевняють, що надалі ЕТА добиватиметься незалежності Країни Басків від Іспанії мирними способами. Експерти поставилися до цього повідомлення скептично, наголосивши, що незрозуміло, оголошує ЕТА постійне чи тимчасове перемир’я і наскільки взагалі можна довіряти цьо­му відеозверненню.

Акції на підтримку циган у Франції

Минулими вихідними у низці міст Франції відбулися акції протесту проти висилки з країни циган, у яких, за різними оцінками, взяло участь від 77 до 100 тисяч осіб. Попри це, голова профільного міністерства Ерік Бессон заявив, що влада Франції не змінить своєї позиції й надалі висилатиме ромів. Учора питання боротьби з нелегальною міграцією з ініціативи Бессона обговорювали учасники зустрічі міністрів країн Євросоюзу, США і Канади.

Аварії на річках ДР Конго

Упродовж 4–5 вересня в Демократичній Республіці Конго затонули два річкові пороми і рибальське судно. Загиблими вважають понад 300 людей, iз них близько 200 були пасажирами порому, який переправлявся по річці Касаї. Ще близько 70 осіб потонули під час аварії порому, який зіткнувся зі скелею на річці Рупі. вважаються загиблими, передає РБК iз посиланням на місцеву владу. Під час аварії риболовецького судна на річці Рукі загинули 24 людини.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>