Подвійний форсаж

07.09.2010

Медаль 50–ї світової першості, яку не змогли вибороти поодинці ані наші чоловіки, ані жінки, але яку так сильно очікували у вітчизняній федерації, таки «впала» в скарбничку «синьо–жовтої» збірної. Двоє українських п’ятиборців, Павло Тимошенко та Вікторія Терещук, створили в китайському Ченду міні–сенсацію у змішаній естафеті — взяли «срібло».

Останнім часом у програми багатьох олімпійських дисциплін включають змагання, в яких беруть участь команди, складені з представників різної статі. У такий спосіб НОК — без залучення в олімпійську сім’ю нових видів спорту — розширює «асортимент» змагальної програми. Ось і в Ченду на арені, яка носить ім’я П’єра де Кубертена, уперше в історії сучасного п’ятиборства провели турнір за участю змішаних пар. Фехтували, плавали, бігали, стріляли та їздили верхи команди з чоловіків і жінок.

Керівництво української збірної заявило на ці змагання найсильніших на даний момент спортсменів. Нагадаємо, що Тимошенко в особистому розряді у п’ятницю фінішував сьомим. А бронзова призерка Пекінської олімпіади–2008 Терещук із Луганська, хоча й завершила індивідуальний турнір на 16–й позиції (дався взнаки недавній декрет), виявилася єдиною з представниць України, кому взагалі вдалося пробитися до фіналу. До речі, серед жінок француженка Амелі Казе здобула титул найсильнішої у світі втретє за кар’єру.

Тож у неділю український дует, набравши в сумі 5622 бали, випередив на 28 пунктів головних претендентів на «золото» із Литви — бронзового призера чоловічих змагань Жустінаса Кіндеріса та володарку жіночого «срібла» Донату Рюмсайте. Шкода лише, що знайшлися інші «гладіатори», які впоралися з п’ятьма випробуваннями краще за наших. На першу сходинку п’єдесталу зійшли представники Польщі Сильвія Хвойдзинська та Ремігіуш Голіс.