Час грати, а не експериментувати!

07.09.2010
Час грати, а не експериментувати!

У «товарняку» з поляками Андрія Шевченка вистачило на безрезультатні 60 хвилин. (Фото Рейтер.)

Перед можливим підписанням контракту на роботу з національною збірною Юрій Калитвинцев отримав від роботодавця випробувальний термін на два контрольні матчі. Перша частина своєрідних оглядин відбулася минулої суботи в польському місті Лодзь, де національна команда України спарингувала з колегами по організації Євро–2012.

Звісно, гравці навряд чи могли безболісно пережити відхід із посади «головного» Мирона Маркевича. Хоча капітан «синьо–жовтих» Андрій Шевченко й заявляв, що суттєвих змін у колективі не відбулося — «ідеологія залишилася старою». Хай там як, але на підсвідомому рівні було зрозуміло, що феєричної гри українські футболісти не продемонструють. Лідери команди, від яких залежить малюнок гри в середині поля — Анатолій Тимощук та Олександр Алієв, далекі від оптимальних кондицій. До того ж Калитвинцев поїхав до Польщі без двох ключових гравців нової збірної Євгена Коноплянки та Ярослава Ракицького, взявши натомість чергових новачків — Дениса Кулакова, Олега Краснопьорова, Дениса Кожанова та Ігоря Худоб’яка.

Тренерський штаб, який напередодні поповнився динамівським «легіоном» у складі Сергія Реброва, Геннадія Литовченка й наставника воротарів Сергія Краковського, в матчі з посереднім суперником налаштовував хлопців на перемогу. Нагадаємо, що поляки зовсім недавно у двох «товарняках» з іспанцями та камерунцями отримали у свої ворота аж дев’ять сухих м’ячів.

Саме минулої суботи президент ФФУ Григорій Суркіс святкував 61–й день народження, і перемога стала б найкращим для нього подарунком. Проте, як з’ясувалося згодом, Григорій Михайлович потішився й безбарвною нічиєю, яку українці видряпали вже в компенсований час.

Відверто кажучи, наша збірна в суперництві з сусідами постала в розібраному вигляді й дозволила навіть таким скромним опонентам практично весь час «возити» себе по полю. Єдине, на що спромоглися «синьо–жовті», — так це під завісу кожного з таймів виходити на рандеву з кіпером поляків Артуром Боруцем, який нещодавно перейшов із «Селтіка» у «Фіорентину». Одразу після першого не реалізованого Марком Девичем гольового моменту українці отримали м’яч у власні ворота (за чергову помилку в обороні Євгена Хачеріді покарав форвард «Осера» Іренеуш Єлень). Надалі українські захисники помилялися ще не раз, але команду знову і знову рятував П’ятов. Нічия стала не вельми логічним підсумком, але комбінація у виконанні львів’ян Худоб’яка та Федецького була бездоганною: «дніпрянину» Євгену Селезньову нічого не залишалося, як відправити шкіряну кулю в порожні ворота. Можна також додати, що непогано включився в гру ще один «карпатівець» — дебютант національної команди Кожанов.

Уже сьогодні українці на стадіоні «Динамо» в Києві спробують реабілітуватися у спарингу з учасником недавнього «мундіалю» — збірною Чилі. До речі, на випадок чого заповнити вакансію на чолі збірної України зголошуються шведські фахівці Свен–Йоран Ерікссон, Ларс Лагербек і Роланд Андерссон, а також німець Отто Пфістер.

 

ПІСЛЯМОВА

Юрій Калитвинцев,
в.о. головного тренера збірної України:

— Гра нашої команди залишила багато запитань. Водночас вважаю, якщо хлопці будуть виконувати свою роботу так само добре, як у другому таймі, коли ми програвали, то ліквідувати недоліки на тренуваннях буде нескладно. Цю нічию я б заніс нам в актив, але якістю гри я залишився незадоволений.

Франтішек Смуда,
головний тренер збірної Польщі:

— Ми розчаровані підсумком матчу. Відчуття таке, наче ми програли поєдинок. Водночас я радий, що мої підопічні створили багато гольових моментів. Якби вони реалізували їх усі, то перемогли б із рахунком 4:0 або 4:1.

 

ТАБЛО

Товариський матч національних збірних

Польща — Україна — 1:1

Голи: Єлень, 42 — Селезньов, 90+2

Польща: Боруц, Бьоніш, Войтковяк, Муравський, Єлень (Смолярек, 87), Жевляков, Блащиковський (Рибусь, 85), Пешко, Бандровський (Матущик, 46), Іванський (Р. Левандовський, 64), Пищек

Україна: П’ятов, Романчук (Кожанов, 86), Федецький, Хачеріді, Тимощук, Алієв (Польовий, 53), Гусєв (Кулаков, 46), Михалик, Краснопьоров (Худоб’як, 65), Девич (Воронін, 46), Шевченко (Селезньов, 59)

Попередження: Блащиковський, 44; Боруц, 87

Суддя — Ірматов (Узбекистан)

Лодзь, стадіон «Відзев», 8 600 глядачів

* * *

Перша ліга. 9–й тур. «Сталь» — «Закарпаття» — 3:2 (Колесніченко, 12; Малигін, 24 (у свої ворота); Шевченко, 66 — Малигін, 47; Невуче, 54), «Титан» — «Геліос» — 2:1 (Яровенко, 5; Візьонок, 55 — Тарасенко, 84), «Львів» — «Енергетик» — 2:1 (Кондратюк, 20, 90+2 — Лазорик, 78), «Олександрія» — «Кримтеплиця» — 1:0 (Сидоренко, 12 (пен.)), «Чорноморець» — «Буковина» — 3:0 (Васін, 24, 82; Діденко, 71 (пен.); вилучення: Чурилов. 9 («Б»)), «Фенікс» — «Нива» — 1:3 (Дудник, 10 — Воронін, 17; Качур, 46; Климов, 68), «Арсенал» (БЦ) — «Нафтовик» — 2:1 (Малий, 45; Огіря, 51 — Деревльов, 81).

Лідери: «Сталь» — 20, «Олександрія», «Львів», «Титан» — 18, «Закарпаття», «Буковина» — 16.

* * *

Контрольний матч. «Рапід» (Бх, Румунія) — «Шахтар» — 1:2 (Сесінья, 45 — Кучер, 48; Вілліан, 60).