Вчіться ті, хто не навчився

21.08.2010
Вчіться ті, хто не навчився

«Металісту» перемогу приніс точний удар Марко Девича. (Фото з сайту ПЛ.)

Позавчорашні єврокубкові баталії наших клубів подарували різноманітні емоції. Мабуть, очікувано «Таврію» «побили» в Леверкузені, а «Металіст» виграв на Кіпрі. «Карпати» ж, швидше, перевершили сподівання, ледь не взявши гору в турецькому «пеклі», а от «Дніпро» розчарував домашньою поразкою «Леху». Утім матчі з поляками ніколи не давалися українцям легко. І все ж залишається шанс виправити ситуацію наступного четверга.

 

Повернулися, щоб піти

Першим із наших представників футбольний четвер відкрив володар Кубка України — сімферопольська «Таврія». Кримчани «засвітилися» знову в єврокубках після багаторічної паузи, тому навряд чи хтось очікував від них великих звершень. Особливо з суперником рівня леверкузенського «Байєра».

Коли гості «Бай–арени» пропустили після розіграшу кутового вже на першій хвилині, запахло смаженим. Це нагадало першу половину 1990–х років, коли наші старалися гідно триматися в єврокубках у рідних стінах, але ламалися, побачивши атмосферу закордонних стадіонів. Утім підопічні Сергія Пучкова змогли намацати свою гру, а от німці наче заспокоїлися.

«Ми створили три гольові моменти, але брак досвіду й невисока індивідуальна майстерність не дозволили втілити в забитий м’яч бодай один», — пояснив «засуху» свого нападу Пучков. Не був задоволений своїми хлопцями й іменитий наставник «Байєра» Юпп Хайнкес: «Схоже, гравці вважали цей матч легкою прогулянкою, тому часом виглядали розгубленими й дозволяли супернику проводити гострі атаки».

Тим не менше під завісу двобою «фармацевти» зробили все, аби їхати до Криму відпочивати, а не битися за результат. Спочатку чеський захисник Міхал Кадлець, знову після кутового, оформив дубль. А вже в доданий арбітром час своє повернення до «Байєра» з «Челсі» Міхал Баллак відзначив чітко реалізованим 11–метровим.

Один за всіх

Як не дивно, але саме футболістам «Металіста», які в пригніченому настрої вирушали до Кіпру після оголошеного їм вироку КДК ФФУ, судилося стати авторами єдиної української перемоги за підсумками нинішнього єврокубкового тижня. Незважаючи на вибрики долі, яка, окрім дисциплінарних покарань, підготувала харків’янам ще й чергове випробування спекою, колектив Мирона Маркевича гідно витримав удар.

Хоча своїм єврокубковим дебютом проти місцевого чемпіона, який уже встиг зіграти чотири поєдинки в цьогорічній Лізі чемпіонів, бронзовий призер вітчизняної першості не вразив. Більшу частину ігрового часу «Металіст» присвятив захисту своїх воріт від зазіхань настирливої «Омонії». Цікаво, що в складі кіпріотів грали двоє «розвідників» — бразилець Давідсон свого часу бігав за «Дніпро», а кіпріот Константінос Макрідіс не один рік захищав кольори донецького «Металурга». Думається, обоє повинні були добре знати можливості головного харківського бомбардира Марко Девича. Проте саме цього серба з українським паспортом на 24–й хвилині господарі обділили увагою, дозволивши йому нанести результативний удар із дальньої відстані, який, власне, і вирішив долю протистояння.

Дніпрянські болячки

Якщо в українському футболі й існують якісь прокляття, то одне із них точно нависло над «Дніпром», для якого виступи на європейській арені перетворюються на справжні муки. Провівши два непрості матчі проти сербського «Спартака», у стиковому раунді дніпропетровці отримали нібито й не найгіршого суперника. Але в першому поєдинку проти познанського «Леха» українці зробили все, аби через тиждень не мати іншого вибору, аніж робити футбольний подвиг.

Із перших хвилин гри проти поляків Володимир Безсонов випустив на поле новачка своєї команди Олександра Гладкого. Колишній «шахтар» старався, у другому таймі мав непогану нагоду забити, коли разом із Сергієм Кравченком почергово «розстрілювали» боснійського голкіпера гостей Ясміна Бурича. Пізніше вже Євген Шахов, що замінив Гладкого, мав найкращу нагоду принаймні зрівняти рахунок, але його дальній удар прийшовся в ліву штангу воріт «Леха».

Познанці, загалом, не виглядали слабшими за господарів, і мінімальна гостьова перемога стала їм винагородою за впевненість на полі «Дніпро–Арени». Забили поляки зі штрафного удару: після навісу з правого флангу колумбієць Мануель Арболеда виявився швидшим за оборонців «Дніпра». За кілька хвилин він же міг подвоїти рахунок у схожій ситуації, але пробив повз ворота.

Господарям же помітно бракувало травмованого Руслана Ротаня та дискваліфікованого Євгена Коноплянки, хоча шанси пройти «Леха» в українців залишаються: польський чемпіон не виглядає сильнішим за четверту команду нашого чемпіонату. «Поразку я беру на себе. У цій грі я неправильно використовував футболістів», — сказав після гри Безсонов. У Познані права на помилку вже не буде.

Вижили в пеклі

«Карпати» у четвер добилися найнесподіванішого результату з усіх наших чотирьох представників у Лізі Європи. В успішну гру галичан на полі грізного «Галатасарая» з його несамовитими уболівальниками вірили хіба що найвідданіші фанати львів’ян. Однак після першого тайму трибуни «Алі Самі Єн» були шоковані: титуловані господарі, у складі яких вистачає відомих імен, програвали «зелено–білим» 0:2.

Але тому–то атмосферу на місцевому стадіоні й називають «пеклом для заїжджих команд», що турецькі фани навіть за несприятливого результату не припиняють тиснути на гостей. Можливо, й самі футболісти «Галатасарая» побоювались агресії з боку уболівальників після потенційної поразки, тому забігали швидше після перерви.

Більшу частину ігрового часу м’ячем володіли саме вони, загалом подали 14 кутових. У «Карпат» же таких стандартів не було. Тому й не дивно, що турки принаймні зрівняли рахунок зусиллями чеха Мілана Бароша. Було ще влучання в штангу після удару Сервета Четіна та навіть гол, коли цей захисник забивав у стилі Євгена Селезньова в недавньому матчі «Дніпра» проти «Металіста»: суддя зафіксував напад на воротаря.

Могли забити більше й «Карпати», але Денис Кожанов та Ігор Худоб’як не реалізували свої нагоди, а бразилець Батиста, що замінив автора першого голу Сергія Кузнєцова, розчарував своєю повільністю та невмінням управно прийняти м’яч у потрібний момент.

Гостьова нічия залишає «Карпатам» непогані шанси на вихід до групового раунду Ліги Європи. Галичанам лише не треба забувати про долю сербського ОФК, який у недавніх матчах проти «Галатасарая» спочатку зіграв 2:2 у Стамбулі, а потім був знищений на домашній арені з рахунком 1:5.

Підключення грандів

В останньому колі відбору до групового турніру ЛЄ до змагань долучилися більш авторитетні клуби. Вони ще не втягнулися як слід у сезон, тому переважно прагматично грали на результат. Привертає увагу перший гол за «Манчестер Сіті» молодого темношкірого італійця Маріо Балотеллі, якого купили в «Інтера». Вийшовши в Тімішоарі на заміну, він уже через 15 хвилин на полі приніс новій команді перемогу.

Найтриваліший вояж у своїй історії переніс лідер голландського футболу — ПСВ. Вочевидь у Новосибірську гості з Ейндховена думали більше про те, як швидше повернутися додому, ніж про перемогу. Після вилучення по обидва боки барикад фортуна на другій доданій хвилині усміхнулася «Сибіру» — дебютант єврокубків відсвяткував сенсаційний успіх. Невимушено стартував ще один російський клуб — ЦСКА. А от «Локомотив» Юрія Сьоміна ледь врятувався від поразки в Лозанні представникові другої швейцарської ліги. Олександр Алієв відіграв за москвичів 90 хвилин і одного разу влучив у стійку воріт.

 

ТАБЛО

Ліга Європи. 4–й кваліфікаційний раунд (перші матчі)

«Байєр» (Німеччина) — «Таврія» (Україна) — 3:0 (Кадлець, 1, 84; Баллак, 90+1 (пен.))

«Таврія»: Постранський, Леандро, Маркович, Монахов, Шиндер (Голайдо, 46), Матяж (Луценко, 71), Галюза, Любенович, Гуменюк, Ковпак, Ідахор (Гігіадзе, 84)

Суддя — Фотрель (Франція)

* * *

«Галатасарай» (Туреччина) — «Карпати» (Львів) — 2:2 (Барош, 59, 86 — Кузнєцов, 28; Зенев, 41).

«Карпати»: Тлумак, Мілошевич, Федецький, Чечер, Годвін, Авелар, Худоб’як, Голодюк, Зенев (Кополовець, 85), Кожанов (Гудима, 65), Кузнєцов (Батиста, 71).

Суддя — Клаттенбург (Англія).

* * *

«Дніпро» (Україна) — «Лех» (Польща) — 0:1 (Арболеда, 5)

«Дніпро»: Каниболоцький, Лобжанідзе, Чеберячко, Русол, Денисов, Селезньов, Пашаєв (Гоменюк, 58), Калиниченко, Холек, Феррейра (Кравченко, 46), Гладкий (Шахов, 66).

Суддя — Інгварссон (Швеція).

* * *

«Омонія» (Кіпр) — «Металіст» (Україна) — 0:1 (Девич, 24).

«Металіст»: Старцев, Романчук, Обрадович, Вільягра, Валяєв (Папа Гуйє, 85), Шав’єр (Бордіян, 70), Березовчук, Шелаєв, Едмар, Фініньйо, Девич (Воробей, 80)

Суддя — Воллькварц (Данія).

* * *

«Сибір» (Росія) — «ПСВ» (Голландія) — 1:0, ЦСКА (Росія) — «Анортосіс» (Кіпр) — 4:0, БАТЕ (Білорусь) — «Марітиму» (Португалія) — 3:0, «Брюгге» (Бельгія) — «Динамо» (Мн, Білорусь) — 2:1, «Вільяреал» (Іспанія) — «Дніпро» (Мг, Білорусь) — 5:0, «Лозанна» (Швейцарія) — «Локомотив» (Росія) — 1:1, «АЗ» (Голландія) — «Актобе» (Казахстан) — 2:0, «Боруссія» (Д, Німеччина) — «Карабах» (Азербайджан) — 4:0, «Ліверпуль» (Англія) — «Трабзонспор» (Туреччина) — 1:0 (Бабель, 45+1), «Штурм» (Австрія) — «Ювентус» (Італія) — 1:2, «Спортинг» (Португалія) — «Брондбю» (Данія) — 0:2, «Тімішоара» (Румунія) — «Манчестер Сіті» — 0:1 (Балотеллі, 72).