Полiтика на два береги

11.08.2010
Полiтика на два береги

Адепти мосту завдовжки 4,5 км над Керченською протокою кажуть, що він може стати «частиною найкоротшого шляху з Європи в Азію». (Фото з сайту Segodnya.ua.)

Кабмін узявся втілювати в життя домовленості українського і російського президентів відносно спорудження мостової переправи через Керченську протоку. Днями Прем’єр Микола Азаров підписав розпорядження про створення міжвідомчої робочої групи, якій доручено затвердити план організації будівництва. Очолив її міністр транспорту та зв’язку Костянтин Єфименко. Загалом до складу групи увійшли 23 особи, серед яких заступники міністра регіонального розвитку та будівництва Ігор Соколов та міністра економіки — Олександр Сухомлин (обох призначено заступниками голови робочої групи), заступники мiнiстра транспорту — Олексій Баранов, голови Ради міністрів Криму — Павло Бурлаков, голови «Укравтодору» — Валерій Фалюш, голова «Укрморрічфлоту» Сергій Крижанівський та інші.

Повна вартість транс­пор­тного переходу, включаючи створення під’їзних доріг та іншої інфраструктури, коливається від 1,4 до 1,7 мільярда доларів, а окупиться будівництво, яке планують завершити до Олімпіади в Сочі (2014 рік), «років через 10—50». На думку авторів проекту і урядовців обох країн, міст скоротить шлях iз Херсона до Новоросійська на 450 км і стане частиною нового «шовкового шляху» з Європи до Азії. «Міст дасть дуже серйозний імпульс до перетворення Кавказу і південного узбережжя Кримської автономії в єдиний рекреаційний комплекс», — каже посол Росії в Україні Михайло Зурабов.

Водночас частина експертів вважає цей проект економічно невигідним, технічно небезпечним і продиктованим суто політичними інтересами Кремля. Зокрема у Таврійському інституті регіонального розвитку передбачають, що, коли за проект візьмуться фахівці, вони помітять серйозні недоліки: невеликий потенціал вантажопотоків (наявна поромна переправа через Керченську протоку завантажена на третину), розломи та рухливі піски на дні протоки, дорожнечу будівництва. Проект будівництва мосту передбачає також прокладання газопроводу і ліній електропередач, що поставить Крим у пряму ресурсну залежність від Росії.