Як рокери пивом Русь хрестили

30.07.2010

По дорозі від метро «Арсенальна» до Лаври групами тягнулися представники неформальних рухів із довгим волоссям, сережками і в чорному одязі. Біля стін Києво–Печерської лаври Українська православна церква Московського патріархату 28 липня святкувала День Хрещення Русі масштабним рок–концертом. Виступи гуртів «Бумбокс», «Брати Карамазови» та «Воскресіння» заманювали молодь, та вражав зовсім не склад виконавців. Помпезність святкування перевершувала всі можливі публічні дійства, разом узяті. Сцену монтувала та сама команда, яка працювала з Полом Маккартні: звук приголомшував своєю якістю. Велетенський екран, перфектне відео. У партері всі чемні й чистенькі. І не тому, що багато вибраних. Зі Співочого поля йшла пряма трансляція на Першому національному телеканалі і радіо «Ера», тож картинка мала бути найвищого рівня, ніяких п’яних облич і середніх пальців, що доволі часто спостерігалося за два кроки від партера.

Генеральний продюсер каналу Enter–music Юрій Молчанов, який займається продюсуванням Дня Хрещення Русі, розповів «УМ», що концерт такого рівня — недешеве задоволення. «Витратили десятки тисяч доларів. Капітал — благодійний, ніякої політики. На тур по Україні, як це було минулого року, нам не вистачить», — каже Молчанов. На запитання, чому не заборонили вживати алкоголь під час святкування, продюсер дуже здивувався: «А хіба на Співочому полі продавали алкоголь? Пиво? Та це ж не алкогольний напій. Його можна продавати й пити в публічних місцях, — продемонстрував незнання закону продюсер. — Публіка, яка приходить на рок–концерт, виглядає досить дивно. Попри свій зовнішній вигляд і відверту поведінку, вона вміє думати, має щирі, не черстві серця. Зі сцени ми говоримо, що алкоголь і куріння — шкідливі. Було б дивно це говорити людям, які ведуть здоровий спосіб життя. Ми хочемо, щоб молодь, яка прийшла на святкування Хрещення Русі, змінилася на краще».

Глядачі ж якими прийшли, такими й пішли. Відвідувачі лежали на травичці, покурюючи цигарки, сьорбаючи пиво і заїдаючи шашликом у той час, коли на сцені хор семінаристів співав «Многая літа» Блаженнійшому митрополиту Володимиру. А найактивніші взагалі продемонстрували весь словниковий запас лайки у бік семінаристів. Судячи з усього, їм було наплювати на те, з якого приводу концерт, головне, що є рок. Соліст гурту «Бумбокс» Андрій Хливнюк, який виступав першим, ніяково з’їжджав із теми — він за ідею чи за гроші. «Кожен має право вибирати культуру і релігію, яку хоче. Святкувати треба. А концерт — це одна зі складових святкування. Ми прийшли сюди, щоб грати, а не говорити», — пояснив Хливнюк.

Його колега Олег Собчук із гурту С.К.А.Й. виявився більш говірким. Напевне, досвід став у пригоді, адже С.К.А.Й. не вперше бере участь у таких проектах. Минулого року гурт об’їздив усю Україну з концертом «З вірою і любов’ю», який організовувала Українська греко–католицька церква. Хлопці також були першими, хто взяв участь у святкуванні Дня Хрещення Київської Русі. «У нас у команді є представники трьох конфесій. Треба кожному догодити. У мене немає емоційних плекань стосовно того, хто в яку церву ходить. Головне, щиро сказати добре слово. Я розумію, чому люди цікавляться мотивацією цього концерту. Вони шукають зло в цій ситуації. А його там нема. Завжди будуть шукати каверзні моменти в найдобріших класних речах. Ми тут не за гроші. Ми — за любов», — зазначив Собчук.

Зрозуміло, що за любов, адже це релігійне свято, де «немає ніякої політики», як сказав Юрій Молчанов. Але чому б тоді УПЦ МП не провести концерт на День Хрещення Русі спільно з УПЦ Київського патріархату? «У нас одна церква — Московського патріархату. Наскільки мені відомо, церква Київського патріархату не канонічна», — пояснив Молчанов.

Речник УПЦ КП єпископ Євстратій Зоря у розмові з «УМ» сказав, що до концертів вони ставляться позитивно. «Що стосується рок–концертів, то тут треба бути дуже уважним щодо репертуару. У мене склалося негативне враження від цього концерту, тому що це поруч із Лаврою, а звуки були дуже голосні. Такі речі святині не достойні. Я живу неподалік. Я прекрасно все чув навіть при закритих вікнах. Аж шибки дзвеніли. Чи готові ми проводити спільні концерти разом із Московським патріархатом? У нас немає такої проблеми. Це в них є проблема, щоб із нами щось проводити».

 

А ТИМ ЧАСОМ...

У Львові під опікою УПЦ Московського патріархату відбувся установчий з’їзд «Міжнародного георгіївського союзу молоді». Як повідомляє Радіо «Свобода», у зібранні, яке проводилося «майже напівпідпільно, без зайвого розголосу», взяли участь молоді люди з України, Росії, Молдови, Білорусі та Чехії. Учасники новоутвореної організації зазначають, що головна мета їхньої організації — не політика, а моральне виховання молоді в дусі православ’я. За словами лідера молодіжної організації «Слов’янська гвардія» із Запоріжжя Володимира Рогова, який очолив раду «Георгіївського союзу», до нього увійшло близько 30 тисяч осіб, 60 відсотків яких — молодь з України.

Свій форум у Львові союз присвятив черговій річниці визволення міста від німецьких загарбників: «георгіїівці» пообіцяли боротися з нацистською символікою, яку ледве що не схвалюють у столиці Галичини. Наступну зустріч молоді заплановано на 23 вересня на Волині, де відзначатимуть День червоних партизанів.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>