Тричі король

27.07.2010
Тричі король

Альберто Контадора (четвертий праворуч) до перемоги привела команда «Астана», до якої входить і українець Андрій Гривко (другий ліворуч). (Фото Рейтер.)

Цьогорічна «Велика петля» залишиться в пам’яті як одна з найбільш цікавих, «джентльменських», чистих від допінгу і спекотних. Інтрига у визначенні призерів загального заліку зберігалася до останніх днів.

Після п’ятничного рівнинного етапу крапки над «і» мав розставити суботній роздільний старт. Люксембуржець Енді Шлек робив усе можливе, аби ліквідувати відставання у якихось вісім секунд від іспанця Альберто Контадора. На певному відрізку траси Енді навіть «віз» конкурентові шість секунд, та потім видихався. Контадор — лідер казахстанської команди «Астана» — хоч і завершив «розділку» із 35–м часом, випередив головного конкурента на 31 секунду. Згодом Конта зізнався, що дуже боявся програти. «О Боже, зараз усе може закінчитися для мене», — думав Альберто, додаючи швидкості.

У неділю гонщики, за традицією, проїхали «етап дружби». Як передбачає неписаний кодекс, десятка найкращих у загальному заліку на цьому відрізку вже не атакує позиції один одного. Шлек і Контадор вирішили розважити публіку імітацією ривка, однак через кілька сотень метрів заспокоїлися, потисли один одному руки й дочекалися основної групи.

А фініш на бруківці Єлисейських полів розіграли спринтери. Знову ніхто не зміг зупинити стрімкого британця Марка Кавендіша. П’ятий успіх на нинішньому «Турі» ще більше зміцнив його позиції рекордсмена з виграшів на «Великій петлі» — у колишнього трековика їх уже 15.

Контадор же втретє залишив собі жовту майку тріумфатора «Тур де Франс» і принагідно 450 тисяч євро призових. Третім на підсумковий п’єдестал зійшов росіянин Денис Меньшов. Раніше лідер голландської «стайні» «Рабобанк» перемагав на «Джиро д’Італія» й «Вуельті», а тепер став другим велосипедистом із пострадянського простору, хто потрапив у призери в Парижі. До нього в 1994 році «срібло» отримував представник Латвії Павло Угрюмов.

Цього разу гранд–тур завершили 170 зі 198 гонщиків, які вийшли на старт в Амстердамі. Відкриттям перегонів назвали бельгійця Юргена ван дер Брека з команди «Лотто», котрий несподівано для багатьох злетів на високу п’яту позицію.

А 38–річний Ленс Армстронг, семиразовий чемпіон «Туру», посів 23–й рядок протоколу з відставанням у 39 хв. 20 сек. Для легендарного гонщика ця «Велика петля», певно, була останньою в кар’єрі. «Мені потрібна пляшка холодного пива», — лише й сказав засмучений Ленс замість підсумкового коментаря.

Із трьох українців найкраще на «Турі» виступив Володимир Густов — 34–й рядок загального заліку. Натомість Ярослав Попович, хоч і не зміг порадіти за свого капітана Армстронга, разом із партнерами по «Радіошеку» підтвердив командною перемогою, що в них — найвищий середній рівень спортсменів. А от Андрій Гривко разом із колегами по «Астані» купався в променях слави Контадора, якому він допомагав по змозі.

 

ТАБЛО

97–ма багатоденка «Тур де Франс» (3–25 липня)

18–й етап (198 км). 1. Кавендіш (В. Британія, «Коламбія») — 4 год. 37 хв. 9 сек. 2. Дін (Нова Зеландія, «Гармін»). 3. Петаккі (Італія, «Лямпре»)... 43. Гривко («Астана»)... 91. Густов («Сервело») — час переможця... 147. Попович («Радіошек»; усі — Україна) — +0,31... 19–й етап («розділка» на 52 км). 1. Канчеллара (Швейцарія, «Саксобанк») — 1.00,56. 2. Мартін — +0,17. 3. Грабш (обидва — Німеччина, «Коламбія») — +1,48... 31. Попович — +5,28... 46. Гривко — +6,26... 105. Густов — +8,25... 20–й етап (102,5 км). 1. Кавендіш — 2.42,21. 2. Петаккі. 3. Дін... 69. Гривко... 93. Густов...109. Попович — час переможця...

Загальний залік. 1. Контадор (Іспанія, «Астана») — 91.58,48. 2. Е. Шлек (Люксембург, «Саксобанк») — +0,39. 3. Меньшов (Росія, «Рабобанк») — +2,01... 34. Густов — +1.09,51... 85. Попович — +2.37,56... 136. Гривко — +3.30,06...

Командний залік. 1. «Радіошек» — 276.02,03. 2. «Кайс д’Епарн» — +9,15. 3. «Рабобанк» — +27,49... 6. «Астана» — +56,16... 19. «Сервело» — +3.51,56...

Найкращий молодий — Е. Шлек. Найкращий спринтер — Петаккі. «Гірський король» — Шарто (Франція, «Бі–бокс»).

 

ДО РЕЧІ

Початок заключного етапу «Тур де Франс» було затримано на 15 хвилин через команду Ленса Армстронга «Радіошек». Її гонщики приїхали на старт усі як один у чорних светрах із номером 28. Саме стільки мільйонів людей у світі, за оцінками фонду Армстронга «Лівстронг», живе з раком. Ленс сам переніс онкозахворювання і тепер пропагує боротьбу з раком. Але стюарди Міжнародного союзу велосипедистів змусили «Радіошек» переодягтися в майки, передбачені регламентом.

І ще одна не надто приємна новина для Армстронга: йому належить відповідати в суді за обвинуваченнями колишнього партнера по команді Флойда Лендіса, який посів перше місце на «Турі» 2006 року, але був позбавлений перемоги через вживання допінгу. Лендіс визнав свою вину, але стверджує, що тоді «колеса» їв і Армстронг. Ленс спростовує закиди й найняв адвоката для захисту своїх інтересів поки що у федеральному розслідуванні.