Кому тиск, а кому й обшук

24.07.2010

Навколо відомої «газової» справи тривають пристрасті. Днями нардеп Роман Зварич заявив, що Служба безпеки України чинить шалений тиск на нього та його дружину. Депутат пов’язує це з тим, що він очолює Тимчасову слідчу комісію ВР щодо рішення Стокгольмського арбітражного суду, розслідування діяльності ЗАТ «Росукренерго» і причетності до цього посадових осіб органів державної влади та арешту екс–голови Держмитслужби Анатолія Макаренка.

«Цей тиск здійснюється не на мене напряму, а на мою дружину і на компанію, яку вона очолює, — «Українські національні інформаційні системи». З квітня СБУ проводить різні перевірки діяльності компанії, — повідомив Зварич журналістам. — Мета одна — щоб слідча комісія, яку я очолюю, — певними натяками мені вже давали про це зрозуміти — зробила висновок про те, що Україна, український уряд зобов’язані повернути «Росукренерго» цей газ або заплатити відповідні кошти. Але цього не буде».

Нагадаємо, що Арбітражний інститут Стокгольмської торгової палати зобов’язав НАК «Нафтогаз України» повернути «Росукренерго» 11 млрд. кубометрів газу і надати додатковий обсяг блакитного палива в розмірі 1,1 млрд. кубометрів як неустойку за порушення умов контракту.

Натомість депутат від Партії регіонів Віктор Корж переконаний, що заява Зварича про тиск і «його спроби використовувати слідчу комісію з газових питань є своєрідним щитом для власних комерційних маніпуляцій і політичною технологією». Бо дружина депутата «причетна до зловживань із бюджетними коштами на суму понад 100 мільйонів гривень», — цитує «регіонала» УНІАН.

«Вона організувала фірму, яка протягом останніх років постачала обладнання для систем секретного зв’язку різним бюджетним організаціям, за наявною інформацією, за завищеними в кілька разів цінами. І продовження слідчих дій у цьому напрямку цілком природно», — стверджує пан Корж і додає, що має інформацію «про причетність родини Зварича до схем відмивання ПДВ».

Слова пана Коржа назвала грубою брехнею Світлана Зварич, яка стверджує, що її фірма останніми роками не постачала систем секретного зв’язку, не отримувала гроші з бюджету й ніколи не зверталася за поверненням ПДВ.

Водночас доки арештований у «газовій» справі колишній перший заступник глави НАК «Нафтогаз України» Ігор Діденко перебуває у СІЗО, його рідним доведеться пережити обшук. Адже ще в середу Печерський райсуд Києва надав слідчим СБУ відповідну санкцію, повідомляє інтернет–видання «Українська правда». У будинку Діденка в котеджному містечку «Золоті ворота» під Києвом слідчі шукатимуть «предмети і документи, що мають значення для встановлення істини у справі».