Живі «мертвяки»

06.07.2010
Живі «мертвяки»

Уругваєць Луїс Суарес руками рятує свою збірну від вирішального голу. (Фото Рейтер.)

А таки правильно міркували ті, хто прогнозував найцікавіші та найменш передбачувані поєдинки чемпіонату світу в ПАР на раунд «плей–оф». Після невиразного групового етапу чимало вболівальників поспішили охрестити африканський «мундіаль» найнуднішим за останній час, але спочатку матчі 1/8 фіналу, а потім — чвертьфінальні присоромили скептиків. Після 1/4 фіналу спакували валізи й загальні улюбленці — аргентинці разом із їхнім Мессі, і фаворити ЧС — атипово раціональні бразильці...

 

Мюллер увійшов у штрафний майданчик...

Коли наставник збірної Аргентини Дієго Марадона під час групового етапу ЧС заявляв про «смерть європейського футболу», багато кого такі слова роздратували, але на той момент крити було нічим. Франція та Італія взагалі не вийшли з груп, а Іспанія, Німеччина та Англія втрачали очки в поєдинках із відверто прохідними опонентами. До всього, англійці припинили боротьбу вже в 1/8 фіналу. Сам Марадона тоді називав ідеальним фіналом пару Аргентина — Бразилія, що нібито мало стати логічним знаком оклику у тріумфі південноамериканської школи футболу.

Але той провал, який спіткав представників Нового Світу минулого уїк–енду, навряд чи міг передбачити будь–хто з фахівців, а не лише самовпевнений Дієго Армандо. Потенційні невдачі Парагваю чи навіть Уругваю багато хто передрікав, а от провали «пентакампеонів» та «альбі–селесте» стали справжніми сенсаціями. Причому якщо збірна Бразилії до вилучення свого гравця ще якось тримала удар і зберігала певні шанси до останніх хвилин матчу з Голландією, то аргентинці під німецьким котком виглядали жалюгідно вже з середини другого тайму.

Чотири роки тому на «мундіалі» в Німеччині збірні ФРН та Аргентини зійшлися між собою також у чвертьфіналі, і тоді сильнішими виявились господарі: після нічиєї 1:1 в основний час вони перемогли в серії пенальті, спричинивши бійку «стінка на стінку». Тепер же «бундестім» не відкладав справу в довгу шухляду й почав шматувати оборону південноамериканців уже з перших хвилин гри. Початок розгрому ударом головою поклав 20–річний Томас Мюллер із «Баварії». Таким чином він довів кількість голів на чемпіонаті до чотирьох. Шкода, що новий лідер німецького нападу не зіграє у півфіналі — Мюллер пропустить цю гру через зайвий схоплений «гірчичник».

Також слід відзначити «дубль» Мірослава Клозе: ветеран, у якого мало хто вірив (ще б пак, адже впродовж сезону в бундеслізі 31–річний нападник «Баварії» забив лише три м’ячі), довів свій бомбардирський доробок на чемпіонатах світу до 14 голів. Лише на один більше в бразильця Роналдо, і німецький поляк має всі шанси увійти до історії «мундіалів» як найвидатніший голеадор. Не дивно, що свій другий гол у ворота аргентинців — і четвертий на турнірі — Клозе відзначив, зробивши сальто без опирання на руки.

Захист латиноамериканців був безпорадним — підопічні Йоахіма Льова оббігали оборонців суперника, наче прапорці на тренуванні, викладаючи снаряд партнерам для ударів по порожніх воротах. Власне, у «своєму» епізоді Клозе навіть не забив, а завів «Джабулані» за лінію воріт. При цьому оборона «бундестіму» на чолі з Мануелем Нойєром із «Шальке» діяла вище всяких похвал.

«Ми програли, і я почуваюся, ніби Мохаммед Алі провів свій коронний удар, відправивши мене в нокаут», — сказав після поразки Марадона. Він висловив готовність піти у відставку «хоч сьогодні». «Мої хлопці зіграли близько до ідеалу, як справжні чемпіони», — визнав з іншого боку гер Льов. Бойовий дух «бундесів» підтримала сама пані канцлер Ангела Меркель, яка присутня у VIP–ложі на кожній грі своїх співвітчизників у ПАР.

Дякуй Давідові, «Фуріє»

Іспанці, які перед ЧС були фаворитами за версією букмекерів, тепер здаються значно блідішими на тлі команди ФРН. Хто з них гідний грати у фіналі — команди визначать в очному двобої завтра ввечері. А в суботу перемога над парагвайцями знову далася підопічним Вісенте Дель Боске дуже складно; вони цілком могли й програти. Концентрована напруга в цьому поєдинку вилилася у два змарновані пенальті, призначені гватемальським суддею Карлосом Батресом, чиї дії викликали чимало нарікань.

Першу нагоду відзначитись із «точки» (після фолу Херарда Піке) мали «альбі–роха», але Ікер Касільяс «потягнув» нескладний удар у виконанні нападника «Бенфіки» Оскара Кардосо. Уже за дві хвилини гватемалець зі свистком показав на 11–метрову позначку біля воріт Хусто Вільяра — збили Давіда Вілью. Арбітр двічі змушував Хаві Алонсо виконувати стандарт, адже під час першого удару іспанці нібито зарано вбігли до штрафного майданчика. Перша спроба була вдалою, а ось у повторній — в інший кут — м’яч парирував голкіпер.

Свою чергову мінімальну перемогу «Фурія роха» здобула завдяки тому ж Давідові Вільї. Він вдало зіграв на добиванні і з п’ятьма голами вийшов у лідери бомбардирських перегонів.

Воротарські подвиги Суареса

Ще один нереалізований пенальті глядачі побачили днем раніше під час протистояння команд Уругваю та Гани. Це був, без сумніву, найдраматичніший наразі поєдинок чемпіонату. За рахунку 1:1 на останній компенсованій хвилині додаткового часу нападник «селесте» Луїс Суарес після чергового удару ганців вибив м’яч із лінії воріт по–волейбольному — руками (секундою раніше Суарес виніс снаряд зі «стрічки» коліном). Логічна червона картка — і пенальті у ворота Фернандо Муслери.

Нападник французького «Ренна» Асамоа Г’ян психологіч­ної напруги не витримав і послав м’яч у поперечину. Потрібно було бачити радість Суареса, котрий у момент пробиття 11–метрового зі сльозами на очах ішов у роздягальню, а після невдачі ганця почав стрибати просто перед уболівальниками африканців.

Уже в серії післяматчевих пенальті той самий Г’ян упевнено поцілив у «дев’ятку», але слабкими духом виявилися двоє колег по збірній. Фінальну крапку в серії поставив 33–річний уругваєць Себастіан Абреу — він виконав удар у стилі Паненки, легким навісом по центру воріт.

Таким чином, із ЧС вилетіла остання африканська збірна. Уругвай же вийшов до півфіналу вперше за 40 років.

Тепер команда тренера Оскара Табареса зіграє з голландцями, котрі у драматичному поєдинку обіграли збірну Бразилії. «Помаранчеві» віддали перший тайм — 0:1, і складалося враження, що підопічні Карлоса Дунги легко доведуть гру до перемоги. Але після перерви європейці заграли активніше, а тут іще незрозумілі дії опорника «Ювентуса» Феліпе Мело. На початку матчу цей хлопець віддав результативну передачу на Робіньйо, але у другому таймі зробив усе, щоб його записали у вороги бразильської нації. У двох м’ячах, пропущених «синьо–білими» (а саме такими в п’ятницю були кольори форми бразильців), винен саме Феліпе. Щоправда, в першому епізоді дав маху й воротар Жуліо Сезар з «Інтера». На додачу, в одному з єдиноборств з Ар’єном Роббеном Мело навмисно наступив на суперника, за що отримав червону картку.

У меншості бразильці були вже зовсім не ті. Якби не дивна розхлябаність голландців у нападі — а місцями здавалося, що вони самі дивуються своїм моментам біля воріт Сезара, — рахунок міг бути розгромним. А так — мінімальна перемога, і «помаранчеві» гратимуть у півфіналі, як і в 1998 році. Тоді, між іншим, Голландія поступилася саме Бразилії, і в підсумку фінішувала четвертою.

Реакція Федерації футболу Бразилії на нинішню поразку була оперативною: Дунга вже залишив свій пост.

 

ТАБЛО

1/4 фіналу

Голландія — Бразилія — 2:1

Голи: Снейдер, 53, 68 — Робіньйо, 10

Голландія: Стекеленбург, ван дер Віль, Хейтінга, ван Бронкхорст, Ойєр, ван Боммель, де Йонг, Снейдер, Куйт, ван Персі (Хунтелаар, 85), Роббен

Бразилія: Жуліо Сезар, Майкон, Лусіо, Жуан, Бастос (Жилберто Мело, 62), Даніель Алвес, Феліпе Мело, Жилберто Сильва, Кака, Луїс Фабіано (Нілмар, 77), Робіньйо.

Вилучення: Феліпе Мело, 73

Суддя — Нісімура (Японія)

Порт Елізабет, «Нельсон Мандела–бей», 40 186 глядачів

 

Уругвай — Гана — 1:1 (пен. — 4:2)

Голи: Форлан, 55 — Мунтарі, 45+2

Нереалізоване пенальті: Г’ян, 120+2

Післяматчеві пенальті реалізували: Форлан, Вікторіно, Скотті, Абреу — Г’ян, Аппіа

Післяматчеві пенальті не реалізували: М. Перейра — Менса, Адіа

Уругвай: Муслера, Лугано (Скотті, 38), Фусіле, Вікторіно, Кавані (Абреу, 76), Суарес, Форлан, Перес, М. Перейра, Аревало Ріос, А. Фернандес (Лодейро, 46)

Гана: Кінгсон, Сарпей, Г’ян, Пейнтсіл, Менса, Аннан, Інкум (Аппіа, 74), Мунтарі (Адія, 88), Ворса, Асамоа, К. Боатенг

Вилучення: Суарес, 120+2

Суддя — Бенкеренса (Португалія)

Йоганнесбург, «Соккер Сіті», 84 017 глядачів

 

Аргентина — Німеччина — 0:4

Голи: Мюллер, 3; Клозе, 68, 89; Фрідріх, 74.

Аргентина: Ромеро, Демікеліс, Бурдіссо, Хайнце, Отаменді (Пасторе, 70), Ді Марія (Агуеро, 75), Маскерано, Максі Родрігес, Ігуаїн, Мессі, Тевес

Німеччина: Нойєр, Фрідріх, Лам, Мертезакер, Ж. Боатенг (Янсен, 72), Хедіра (Кроос, 77), Швайнштайгер, Озіл, Подольськи, Клозе, Мюллер (Троховськи, 84).

Суддя — Ірматов (Узбекистан)

Кейптаун, «Кейптаун», 64 100 глядачів

 

Парагвай — Іспанія — 0:1

Гол: Вілья, 83

Нереалізовані пенальті: Кардосо, 59 — Хаві Алонсо, 62 (І)

Парагвай: Вільяр, Д. Верон, Морель, Кардосо, Е. Баррето (Вера, 64), Сантана, Да Сильва, В. Касерес (Барріос, 84), Ріверос, Вальдес (Санта Крус, 72), Алькарас

Іспанія: Касільяс, Піке, Пуйоль (Марчена, 84), Іньєста, Вілья, Хаві, Торрес (Фабрегас, 56), Капдевілья, Хаві Алонсо (Педро, 75), Рамос, Бускетс

Суддя — Батрес (Гватемала)

Йоганнесбург, «Елліс парк»,
55 359 глядачів

 

НАВКОЛО ЧЕМПІОНАТУ

Красунчик Роні став батьком

Півзахисник збірної Португалії Кріштіано Роналдо у своєму блозі на «Твіттері» оголосив, що став батьком. «За угодою з матір’ю дитини, яка воліє не розголошувати своє ім’я, мій син перебуватиме під моєю опікою», — пише 25–річний красунчик–холостяк. Роналдо не збирається розголошувати іншу інформацію, крім цієї, і просить усіх поважати його право на особисте життя.

Португальські таблоїди повідомили, що матір’ю сина Роналдо є американка, а дитина з’явилася на світ ще на початку червня.