До нас їде Клінтон

02.07.2010
До нас їде Клінтон

Америка аплодує Україні за відмову від урану. За демократію і свободу слова Янукович оплесків від Клінтон навряд чи дочекається. (Фото з сайту Daylife.com.)

Сьогодні в аеропорту «Бориспіль» зустрічали почесну гостю: із коротким візитом до Києва прибула колишня перша леді США, а нині держсекретар Хілларі Клінтон. І хоча дружина екс–президента Білла Клінтона так і не відсвяткує День незалежності США в Україні (як раніше повідомляло наше МЗС), ваги її візиту це не применшує. Хоча щодо того, наскільки взагалі великою є ця вага з точки зору наслідків приїзду пані держсекретаря, в експертів є сумніви. Сам факт першого візиту такого високопоставленого представника Вашингтона після зміни влади в Києві — це вже подія. Особливо якщо врахувати, що відбувається вона на тлі, з одного боку, впевненого дрейфу України в бік Росії, а з іншого — «перезавантаження» відносин Вашингтона з Москвою. Проте чимало політичних оглядачів як в Україні, так і у США сумніваються в тому, що від цих відвідин варто чекати якихось суттєвих результатів.

 

На шляху до Баку

Хілларі Клінтон в Україні була вже тричі — у 1995–му та 1997 роках як перша леді США та 2005 року — як сенатор. У ранзі держсекретаря пані Клінтон відвідає нашу державу в рамках офіційного турне країнами Центральної Європи та Кавказу. Уже в суботу вранці представниця адміністрації Барака Обами має відлетіти до Кракова, а згодом відвідає Баку, Єреван та Тбілісі. Як повідомив на брифінгу для журналістів у Білому домі заступник держсекретаря США по Європі та Євразії Філіп Гордон, у Києві Хілларі матиме зустрічі з Президентом Януковичем, міністром закордонних справ Костянтином Грищенком, колишнім Прем’єр–міністром Юлією Тимошенко та представниками засобів масової інформації і громадянського суспільства.

За словами Гордона, в центрі уваги держсекретаря буде стратегічне партнерство між нашими державами. У Білому домі не втомлюються хвалити Київ за відмову від високозбагаченого урану: як зазначив Гордон, цей візит стане продовженням зустрічі Обами і Януковича у Вашингтоні, де глава Української держави оголосив про цей «дуже важливий для запобігання ядерного тероризму в усьому світі» крок. Окрім того, Клінтон планує обговорити з українським керівництвом питання економіки, енергетики, співробітництва у сфері оборони, а також узяти участь у засіданні американсько–української комісії зі стратегічного партнерства, створеної під час торішнього візиту до Києва віце–президента США Джозефа Байдена.

Зустріч з Юлею — в рамках турботи про демократію

І, зрозуміло, однією з найважливіших тем, які турбують Сполучені Штати, залишається розвиток і збереження демократичних процесів. Як наголосив заступник Клінтон, «символізм українського демократичного прогресу все ще має значення для регіону та за його межами, і держсекретар особливо наголошуватиме на наших сподіваннях щодо захисту й розвитку демократії в Україні».

«Очевидно, що під час візиту Клінтон буде порушено тему дотримання демократії в Україні, адже демократичний світ стежить за тим, що відбувається в нашій державі, — каже в коментарі «УМ» колишній міністр закордонних справ Володимир Огризко. — За останній час виникало кілька проблемних ситуацій зі свободою слова, правами людини. Гадаю, що це питання порушуватиметься не лише під час приїзду Клінтон, а й під час візитів української верхівки в країни Євросоюзу».

Сьогодні увечері Хілларі Клінтон виступить перед українськими студентами в Будинку культури Національного університету «КПІ», а перед тим поспілкується з українськими журналістами, серед яких будуть і представники руху «Стоп цензурі!». Зустріч із лідеркою БЮТ Юлією Тимошенко у графіку держсекретаря США також з’явилася не випадково. «Зустрічатися з представниками опозиції — така традиція діє в кожній демократичній країні. Будь–який діяч, якщо дозволяє графік, завжди намагається зустрітися з опозиційними політиками. Це нормальна європейська практика», — наголошує Володимир Огризко. Нагадаємо, віце–президент Байден під час минулорічних відвідин Києва також зустрічався з лідером найбільшої опозиційної сили — тоді головою Партії регіонів Віктором Януковичем.

«Психологічний сигнал» під пильним поглядом Москви

За «експансією» Сполучених Штатів на пострадянському просторі (та й у Польщі, яка останнім часом також дедалі наближається до поля впливу Росії), як завжди, ревниво стежитиме пильне око Кремля. Коли з’явилися перші повідомлення про візит Хілларі Клінтон до Києва, російська преса відреагувала на це тезами на кшталт «Вашингтон прагне повернути Україну в зону свого впливу». Мовляв, у США занепокоїлися, що «перезавантаження» відносин із Росією, яке відсунуло діалог із Києвом на другий план, призведе до втрати впливу Вашингтона на пострадянському просторі, от Хілларі й делегували «розібратися».

Так це чи ні — питання по–дипломатичному непросте. У Білому домі запевняють, що жодні зміни у відносинах із Росією не вплинуть на взаємини США з Україною. Так само, як і зміни у відносинах Києва із Москвою. «Ми дуже чітко усвідомлюємо, що Україна є суверенною, незалежною державою, — наголосив Філіп Гордон. — Коли українці обирали нового Президента, він дав зрозуміти, що це не вибір майбутнього України між Сходом і Заходом. Він дуже символічно здійснив свій перший візит до Брюсселя. І заявив, що його зовнішня політика буде орієнтована на покращення відносин із Росією — і Україна має повне право прагнути добрих відносин із Росією, — але водночас і на добрі взаємини з Європою та Сполученими Штатами Америки. І нам би цього дуже хотілося». Гордон також від імені Білого дому заявив, що треба «вийти за межі уявлення про те, ніби країни Центральної Європи повинні вибирати, бути їм проросійськими чи проамериканськими».

«США заявили про бажання поглиблювати відносини з Україною, але через політику, яку проводить пан Янукович, це досить складно», — вважає керівник програми з питань європейської безпеки в американській аналітичній корпорації «РЕНД» Стівен Лерребі. В інтерв’ю радіо «Свобода» вашингтонський експерт зазначив, що не чекає від візиту Хілларі Клінтон до України якихось значних зрушень. «На мою думку, цей візит матиме передовсім символічне значення. Вона приїде до Києва, щоб розповісти українцям і світу про те, що США не забули про Україну, далі мають там свої інтереси й особливо зацікавлені у демократичному розвитку України. Я не очікую багато конкретних результатів, але це буде психологічний і політичний сигнал про те, що США і надалі співпрацюватимуть з Україною», — зауважив політолог.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>