«Медвед» «зацвірінькав»

26.06.2010
«Медвед» «зацвірінькав»

Як гостинний господар Барак Обама заплатив і за себе, й за Дмитра Медведєва. (Фото з мікроблогу @KremlinRussia.)

Мабуть, найпопулярнішим у США зображенням цього четверга було надкушене яблуко. Біля магазинів із логотипом компанії Apple вишиковувалися довжелезні черги: люди займали чергу ще за добу, щоб серед перших придбати новий iРhone її виробництва. Ті, кому пощастило, одразу ставали героями теленовин і газетних репортажів. І попри те, що в пресі одразу з’явилися повідомлення про численні хиби новинки (мовляв, і антена слабка, і мокрими руками смартфон брати не можна, бо вдарить струмом тощо), більш жаданої покупки для більшості американців цими днями годі й уявити.

Поки що iРhone 4 надійшов у продаж лише у п’яти країнах світу. Ні України, ні наших найближчих сусідів у цьому списку немає. Але в Росії вже є принаймні один щасливий власник надпопулярної «трубки». Президентові РФ Дмитру Медведєву, який чотири дні перебував у США з «інноваційним візитом», iРhone четвертого покоління вручив особисто голова компанії Apple Стів Джобс.

 

«Усім привіт!» від президента

Хоча для спілкування з президентом США Бараком Обамою телефон Медведєву тепер не потрібен. Під час відвідин Кремнієвої (або, як у нас її називають, Силіконової) долини високий гість із Кремля відвідав кілька офісів всесвітньо відомих комп’ютерних гігантів – «Яндекс», Google та Cisco, де пообіцяли інвестувати 1 мільярд доларів у будівництво в Росії власної «Силіконової долини» — технополісу в підмосковному Сколкові. Завітав президент РФ і у штаб надпопулярного нині соціального сервісу «Твіттер», на якому з такої нагоди Медведєв завів власний мікроблог. Як пояснили у прес–службі російського президента, діятиме і його попередній блог на «Живому журналі», але він буде «для серйозних розмов». А «Твіттер», де кількість знаків у повідомленні не може перевищувати 148, — для дрібних рефлексій. Недарма ж у перекладі з англійської «твіттер» означає «цвірінькання» — викласти глибоку думку одним реченням спроможний не кожен.

«Всем привет! Я в Твиттере и это мое6 первое сообщение!» — таким був перший «твіт» свіжоспеченого мікроблогера. Зайва цифра «6», очевидно, має свідчити про те, що кремлівський господар набирав повідомлення власноруч і з незвички натиснув не ту клавішу. Надалі, чесно зізнаються у прес–службі Кремля, від імені президента можуть писати і його помічники, адже глава держави не завжди може знайти для цього час. Як дізналося з джерел у владі російське видання «Маркер», написанням текстів для російськомовної та англомовної версії медведєвського мікроблогу займатимуться восьмеро людей, яких розділять на дві зміни для цілодобового чергування.

Упродовж першої години російського «Медведа» «зафрендили» 7 тисяч користувачів мережі, включно з Білим домом і губернатором Каліфорнії Арнольдом Шварценеггером, із яким президент РФ перед тим мав зустріч.

Станом на вчора кількість «читачів» блогу Медведєва перевищила 32 тисячі. Сам він, окрім англомовної версії власної сторінки, «зафрендив» поки що тільки сайт Білого дому й особистий блог Барака Обами. Глава США, в якого 4 мільйони 360 тисяч «френдів», одразу відповів повідомленням: «Ласкаво просимо президента Медведєва до «Твіттера!».

«Швидка їжа» і серйозні рішення

«Тепер ми можемо нарешті викинути ці червоні телефони!» — пожартував президент США уже під час зустрічі з російським колегою, маючи на увазі пряму телефонну лінію між лідерами Кремля і Білого дому, створену під час «холодної війни».

Пізнавши новий досвід у Силіконовій долині, в гостях в Обами, у Вашингтоні, Медведєв також мав чому подивуватися. На сніданок глава Білого дому повів його... у фаст–фуд. «Давно не їв гамбургерів», — зізнався президент РФ у своєму «Твіттері», виставивши фотографії з цього «наближеного до народу» рандеву з Бараком у забігайлівці на кшталт «Макдональдза» Ray’s Hell Burger.

Зрозуміло, що президенти не тільки дивували народ походеньками по «демократичних» закладах, а й обговорювали серйозні теми. Зокрема, сторони домовилися про партнерство в галузі інновацій, обговорили питання міжнародного усиновлення, ситуації в Киргизстані й Афганістані і проблеми боротьби з міжнародним тероризмом. А також домовилися спільними зусиллями прискорити вступ Росії до Світової організації торгівлі. Серед «комерційних» рішень — угода про закупівлю Росією 50 лайнерів «Боїнг» загальною вартістю близько 4 мільярдів доларів.

За підсумками проведених переговорів Обама з Медведєвим заявили про успішне перезавантаження відносин між США і Росією. При цьому американський президент визнав, що залишається низка невирішених питань — зокрема, позиція Москви щодо Грузії. Але, за словами Барака, вони обговорюються «відверто».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>