Зелений континент потрапив під жіночий каблук

25.06.2010
Зелений континент потрапив під жіночий каблук

Учора правляча Лейбористська партія Австралії 112 голосами її членів, які є депутатами парламенту, обрала новим лідером Джулію Джиллард. А це означає, що вона автоматично стає новим главою уряду. Як повідомляє Бі–Бі–Сі, пані Джиллард уже склала присягу й відтак стала першим в історії Австралії прем’єр–міністром у спідниці.

Колишній лідер партії Кевін Радд відмовився від участі у виборах, оскільки останні опитування громадської думки свідчили про надзвичайно низький рівень довіри австралійців до нього як глави уряду.

Ще на початку цього року рейтинг Радда був найвищим серед усіх австралійських прем’єр–міністрів за останні 30 років, тобто з часів правління Боба Хоука. Австралія під керівництвом лейбориста Радда пройшла через період світової економічної кризи без значних втрат. Але вже цього року 52–річний прем’єр спіткнувся на кількох непопулярних заходах, передусім на податковій політиці та рішенні поповнити держбюджет за рахунок торгівлі міжнародними квотами на викиди парникових газів (Австралія викидає їх значно менше, ніж відпущено квотами). Політики та населення сприйняли такий крок негативно — як принизливий для великої країни.

Тоні Ебботт, лідер головної опозиційної політичної сили країни — Ліберальної партії, прокоментував зміну лейбористського керівництва доволі іронічно: «В мене складається враження, що цей «хороший уряд» остаточно заблукав. Вони змінили продавця, а не поганий товар, яким він торгує». Лейбористи і не приховують, що ці перестановки є лише спробою поліпшити партійний рейтинг перед парламентськими виборами, запланованими на жовтень».

Новій главі уряду Австралії Джулії Джиллард 48 років. Вона народилася у Великій Британії, на острові Баррі, що в Уельсі. До Австралії переїхала з батьками в чотирирічному віці. До останнього часу обіймала посаду віце–прем’єра в уряді Кевіна Радда. Показово, що саме Джиллард була ініціатором винесення недовіри лейбористському уряду Кевіна Радда, що дало останньому підставу говорити про «змову в лавах партії».

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Уряд у Словаччині формує жінка

Президент Словаччини Іван Гашпарович доручив право сформувати новий уряд країни лідерові правоцентристів Іветі Радічовій. Це було зроблено після того, як лідер лівих, колишній прем’єр–міністр країни Роберт Фіцо, доповів президентові про свою нездатність виконати його доручення стосовно формування нового уряду за результатами парламентських виборів, на яких більшість мандатів вибороли саме чотири правоцентристські партії. Радічова повинна створити нову правлячу коаліцію до 8 липня.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>