Витримана часом. Недотримана

25.06.2010
Витримана часом. Недотримана

Наливайченко і Березюк пропонують почати із народовладдя. (Фото Укрінформ.)

За кілька днів Україна відзначатиме 14–ту річницю ухвалення Конституції. День, який у часи ранньої Незалежності справді сприймався як справжнє свято, тепер утратив особливий дух. В останні роки Конституція зазнавала чимало ударів, піддавалася потужній критиці. Особливо після змін, унесених до Основного закону наприкінці 2004 року.

«Конституції не довіряють ні громадяни, ні влада. Тому будь–яке порушення Конституції вже не викликає обурення громадян, — констатував вчора на «круглому столі» в агенції «Укрінформ» у Києві юрист Олег Рябоконь. — Бо цей документ обманює. Він каже про безоплатну медичну допомогу, освіту. Але ми чудово знаємо, що цього не існує в державі. Як громадяни можуть довіряти, якщо він щодня порушується, при чому кожним із нас?» Екс–кандидат у президенти Рябоконь (набрав 0,03% — останнє місце) стверджує, що проблема довіри — одна з найбільших для Конституції.

Форум був організований громадянською ініціативою «Оновлення країни». Інший його учасник — голова Українського юридичного товариства Олег Березюк — скаржився, що Конституція зазнала чимало зазіхань з боку політиків. Як приклад експерт згадав внесення змін до Регламенту Верховної Ради, які дозволили формувати коаліцію «тушок» на індивідуальній основі. До обрання Януковича всі тлумачили Конституцію по–іншому: коаліцію можуть формувати лише фракції. «Коли Конституцію можна змінити звичайним законом — я маю на увазі зміни до Регламенту — доводиться констатувати, що Основний закон не діє», — заявив Березюк на «круглому столі».

На думку Березюка, Конституцію слід прописати у такий спосіб, аби вся влада воістину належала народові. Він пропонує прописати надійний механізм стримувань і противаг у рамках президентської–парламентської республіки. Українське юридичне товариство, очолюване Березюком, і рух «Оновлення країни» під проводом Валентина Наливайченка запропонували свій проект Конституції.

«В основі нашої ідеї лежить принцип народовладдя, — заявив учора голова «ОК» Валентин Наливайченко. — В Україні мають існувати рівні, прозорі правила для всіх громадян і тих, хто перебуває при владі. Рівність права, невідворотність покарання, свобода для журналістів — те, що має гарантувати держава». Пан Наливайченко нагадав: коли він був головою СБУ, доводилося ледь не всім світом шукати народного депутата Віктора Лозинського, який, користуючись повноваженнями депутата, займався «бєспрєдєлом» у Голованівську і був причетним до вбивства людини.

Народний депутат Григорій Омельченко вважає, що основою конституційного процесу обов’язково мусить бути українська політика, збереження української ідентичності. «Ми можемо прийняти Конституцію ХХІ століття, і навіть Конституцію ХХХІ століття, але, якщо в Основному законі не буде національного змісту, ми нічого не досягнемо», — переконаний Омельченко. Народний депутат нагадав, що в 1996 році депутати–патріоти ледь не воювали за те, аби в Конституції були чіткі пункти про єдину державну українську мову, синьо–жовтий прапор, тризуб. «Я вам зізнаюся у гріху: я тоді голосував дев’ятьма картками, лише б Конституція передбачала ці речі», — пригадав Омельченко.

«Україні вже 19 років, — зазначив Омельченко. — А ми досі ходимо колом, манівцями. І ніби не самі визначаємо, куди йти, а ніби демон водить нас цими туманними колами. Так і будемо ходити, якщо політика не стане українською».

Колишній Президент Леонід Кравчук, котрий теж брав участь у «круглому столі», організованому Наливайченком, похвалив те, що громадськість та організації намагаються запустити процес оновлення Конституції «знизу». «Конституційний процес — це процес залежності від вождів. Досвід свідчить, що нема бажання писати Конституцію для народу — лише під себе», — поскаржився Кравчук. За його словами, хоча Основному законові вже 14 років, але «ми жодного дня не жили по Конституції» — «може, народ жив, а влада не жила, — вона живе власними інтересами та політичною доцільністю».

Водночас Кравчук констатував: без підтримки влади жоден проект Конституції, який буде надходити знизу, не матиме успіху. «З досвіду скажу: якщо не знайти порозуміння із владою, не буде налагоджено стосунків на всіх рівнях, якщо влада не увійде в цю дискусію — результату не буде», — вважає перший Президент.