Удар Прутом

25.06.2010
Удар Прутом

Через зливи й підняття рівня води Буковину оголошено зоною над­звичайної ситуації. (Фото з сайту mns.gov.ua.)

Кількаденні інтенсивні зливи спричинили підняття рівня річок і, відповідно, затоплення населених пунктів Чернівецької області та Садгірського району міста Чернівців.

 

На Буковині — надзвичайна ситуація

Із 22 по 24 червня від розливу річок, підйому ґрунтових вод та накопичення в низинах стічних вод у дев’яти районах області та в Чернівцях підтоплено 65 населених пунктів, 16 об’єктів соціальної сфери (школи, дитячі садки), 529 житлових будинків, 431 господарську будівлю, 2 тисячі 526 підвальних приміщень, майже 3 тисячі присадибних ділянок, 694 подвір’я, 97 криниць та 348 гектарів сільськогосподарських угідь. Пошкоджено також майже 58 тисяч метрів дорожнього покриття автошляхів державного і місцевого значення, 13 мостів і майже 4 тисячі метрів водозахисних дамб.

Без електропостачання залишилося 12, без газопостачання — 2 населені пункти. Із районів підтоплення тимчасово відселено 238 людей, у тому числі 135 дітей, врятовано десятеро осіб. Проводяться заходи з підготовки до тимчасового відселення ще 115 мешканців у Вижницькому районі (с.Банилів). У районах відселення підрозділи МВС здійснюють цілодобове патрулювання. Найбільше постраждали від стихії місто Чернівці, Вижницький, Новоселицький та Сторожинецький райони. Загалом унаслідок надзвичайної ситуації порушено нормальні умови життєдіяльності більше 15 тисяч людей, а завдані стихією збитки перевищують десятки мільйонів гривень. Рівень води річки Прут за період із 22 по 24 червня досяг найбільшого показника — 523 сантиметри, з перевищенням рівня виходу води на заплаву на 93 см. Станом на вчорашній ранок максимальний рівень води в Пруті становив 498 см з перевищенням на 68 см; у річці Сірет — 610 см. (10см перевищення). Учора на території області невеликі короткочасні опади тривали.

Працівники міліції надають допомогу населенню в подоланні складної ситуації. Розгорнуто діяльність оперативного штабу УМВС та аналогічних штабів у райорганах. Буковинська міліція повинна забезпечити організацію дорожнього руху щодо безперебійного в’їзду до зон надзвичайних ситуацій транспорту, задіяного для рятувальних та інших робіт.

Калинівський ринок евакуювали заздалегідь

Учора на Буковину прибув і міністр з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Нестор Шуфрич. Разом із головою облдержадміністрації Михайлом Папієвим він побував у постраждалих від великої води населених пунктах. Очільник МНС доручив керівникам своїх підрозділів із сусідніх областей терміново перекинути на Буковину необхідну техніку, зокрема помпи для відкачування води, а також оголосив надзвичайну ситуацію регіонального рівня.

Укотре постраждали і чернівецькі бізнесмени, які працюють на відомому Калинівському ринку. Навчені гірким досвідом, цього разу вони без паніки, ще два дні тому, заздалегідь переклали товар на верхні поверхи контейнерів, аби не дістала вода, а решту — вивезли. Збитки, яких завдала позаминулорічна повінь, досі багатьом підприємцям не вдалося відшкодувати. Нині вода спадає, але ринок не працює.

Без світла, газу і доріг

Не обійшла негода й інші регіони. У Хмельницькій області поблизу села Грушки Кам’янець–Подільського району на дорозі місцевого значення внаслідок сильного дощу зруйнувався міст через річку Жван; припинилося автомобільне сполучення з чотирма селами — Лисківцями, Чабанівкою, Гутою Угорською та Липками. Лише вчора після опівночі рятувальникам удалося встановити два механізовані переїзди.

Дощові потоки також залишили без водопостачання село Стара Ушиця і санаторій «Дністер», зруйнувавши водозабірну насосну станцію. Також у трьох районах Хмельниччини вода зруйнувала чотири житлові будинки, пошкодила 22 господарські споруди. Ще чотири будинки у Дунаївецькому, Кам’янець–Подільському та Волочиському районах зазнали серйозного підтоплення.

На Прикарпатті від сильних опадів постраждали Верховинський, Коломийський, Снятинський, Косівський та Надвірнянський райони, де вода підтопила 309 житлових будинків, 252 підвали, 527 присадибних ділянок і майже 500 гектарів сільськогосподарських угідь. Наразі немає автомобільного проїзду до сіл Дземброня, Волова та на хутір Кохан — через пошкодження близько десяти кілометрів дорожнього покриття. А села Рудники і Битків залишилися без газопостачання. Вода також пошкодила 120 метрів берегових укріплень. Сума збитків, завданих негодою, уточнюється.

Ірина ВИШНЕВСЬКА,
Василь ТЕСЛИК
  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>