Слово генерала

24.06.2010

Візит президента Росії Дмитра Медведєва до США відбувається на тлі внутрішнього скандалу в цій країні. До Вашингтона з Кабула терміново відкликано командувача американського угруповання та Міжнародних сил сприяння безпеці в Афганістані Стенлі Маккрістала. Учора Барак Обама мав із ним зустріч віч–на–віч, після якої збирався ухвалити рішення щодо подальшої долі генерала. За даними джерел у Білому домі, президент дуже лютий і сповнений рішучості відправити Маккрістала у відставку, але, як справжній демократ, вирішив не робити цього, доки не поговорить із командувачем американського контингенту особисто. Втім, як повідомляє Сі–Ен–Ен, генерал і сам був готовий подати главі держави «відставний» рапорт, бо ж не на жарт проштрафився.

Блискуча військова кар’єра Маккрістала опинилася під загрозою через інтерв’ю, яке він дав журналу «Роллінг стоун». Насправді журнал надійде у продаж тільки завтра, але про зміст статті під заголовком «Нестримний генерал» (The Runaway General), який можна перекласти з англійської також як «Генерал–дезертир», стало відомо ще до публікації. У матеріалі наведено не вельми толерантні висловлювання високопоставленого військового на адресу Барака Обами, віце–президента Джо Байдена та радника з питань національної безпеки Джеймса Джонса, якого генерал назвав «клоуном, що застряг у 1985 році». Перепало й спеціальному посланнику США в Пакистані та Афганістані Річардові Холбруку. Та найбільше неприємних слів було сказано на адресу посла США в Афганістані Карла Айкенберрі, якого Маккрістал назвав «зрадником», бо той, мовляв, не підтримав його під час дебатів у Білому домі щодо відрядження до Афганістану додаткових американських військ.

Щойно інформація про зміст інтерв’ю з’явилася у пресі, Маккрістал приніс вибачення за свою надмірну щирість. «Це була оціночна помилка, якої я не мав права припускатися, — зізнався командувач. — Честь і професіоналізм завжди були для мене засадничими цінностями, але в цій статті я зрадив їх».

Помічник генерала Дункан Бутбі, який організував йому зустріч із журналістом «Роллінг стоун», уже звільнився з посади. А поки в Білому домі вирішували, чи приймати відставку самого Маккрістала, за нього заступився президент Афганістану Хамід Карзай. Назвавши генерала «найкращим командувачем, який чудово розуміє афганський народ і афганську культуру», Карзай заявив про його повну підтримку і висловив сподівання, що Барак Обама не поспішатиме з рішенням.

Підтримали «нестримного генерала» і в НАТО. Як заявив представник Північноатлантичного Альянсу Джеймс Аппатурай, стаття «справді невдала», проте генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен «повністю довіряє генералу Маккрісталу і його стратегії».

Як зазначає Бі–Бі–Сі, незалежно від того, прийме президент відставку Стенлі Маккрістала чи ні, вся ця ситуація свідчить про те, що розкол між військовими і чиновниками у США стає дедалі глибшим. А в середовищі талібів тим часом тішаться, називаючи висловлювання генерала Маккрістала «початком політичної поразки США в Афганістані».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>