«...То хоч зігріємося!»

24.06.2010
«...То хоч зігріємося!»

Мессі і Марадона — солодка парочка на трибунах.

Ранній виліт збірної ПАР — до речі, це вперше господарі не потрапили у «плей–оф» — навряд чи особливо вплине на відвідуваність матчів чемпіонату світу. Адже основну масу фанатів, присутніх на трибунах, становлять гості з Європи, Південної та Центральної Америк. За попередніми даними ФІФА, на «мундіаль» до ПАР, аби підтримати своїх співвітчизників, завітали 450 тисяч туристів із–за кордону. З них лише 10 тисяч — з інших країн Африки. Проте міністр закордонних справ країни–господарки Нкосазана Дламіні–Зума повідомила, що гості все їдуть, і статистика поліпшується: після початку турніру додалося ще 200 тисяч візитерів. Лави вболівальницької армії поповнюються й далі передусім любителі футболу та пригод із Великої Британії, Німеччини, США та Бразилії.

Окремим поціновувачам футболу не дозволи ступити на землю Південно–Африканської Республіки. Десятьох аргентинських уболівальників, які фігурували в «чорному» списку хуліганів, просто в аеропорту Йоганнесбурга розвернули і відправили у зворотному напрямку. Так само не пощастило їхньому співвітчизникові, який поцупив у супермаркеті шматок сиру. За цю провину чоловіка оштрафували на 26 доларів США і депортували на батьківщину.

А ті, хто лишаються в ПАР, ще тільки «розкочегарюють» свої вболівальницькі пристрасті. Зокрема, позавчора під час матчу Уругвай — Мексика на поле новенького красеня–стадіону в Рюстенбурзі вискочив фанат мексиканської збірної у відповідному екіпіруванні. Це був перший такий випадок на чемпіонаті. І взагалі, фани Мексики представлені в ПАР дуже широко, та й з емоціями в них усе в порядку — команда вийшла до 1/8 фіналу.

Звично відзначаються експресією поза стадіонами гості з Англії — що й не дивно з огляду на прихильність фанів Туманного Альбіону до алкоголю. Врахуйте, що в ПАР зараз холодно — треба грітися!

А ось на трибунах «жару» дають усі, тут важко виділити якусь одну делегацію. Найвигадливіші костюми — певно, в японців, а найзапальніші жінки — в латиноамериканців, Голландії, Німеччини та Італії.

Багатьох здивувало, що під час матчу Бразилія — КНДР на трибунах «засвітилася» досить численна група підтримки команди з суворої тоталітарної країни. Адже відомо, що залишити межі Північної Кореї можуть одиниці. Як виявилося пізніше, на стадіоні «Еліс Парк» у Йоганнесбурзі «масовку» створювали зовсім і не корейці, а... китайці. Спортивні чиновники з КНДР домовилися із китайською фірмою «Чайна спорт менеджмент груп» про таку «підробку»: за фінансову винагороду близько ста найманих людей із Китаю, взявши в руки прапори КНДР, досить вдало грали роль північнокорейських футбольних фанатів.

 

НАВКОЛО ЧЕМПІОНАТУ

Рятуйся, хто може: вувузели почав виробляти Китай!

25 тисяч на добу — саме стільки вувузел відтепер збирається виробляти одна з китайських фабрик, аби задовольнити запити футбольних уболівальників по всьому світу. Китайці почали випуск вувузел ще в 2001 році, але ані на азійському «мундіалі», ані на чемпіонаті в Німеччині ці дудки не набрали популярності, і лише в ПАР настав «зоряний» час цього пекельного звукового пристрою. Відтепер можна очікувати, що попит на вувузели зросте не лише в Африці, а й на інших континентах, адже фани з Європи на південноафриканських стадіонах теж залюбки дмуть у ці труби.

Італійський міністр каже, що «Скуадра адзурра» купила словаків

Міністр із питань реформ Італії Умберто Боссі спровокував скандал. Напередодні матчу між збірною своєї країни та Словаччиною він заявив, що переможуть саме італійці, які заплатять суперникам за потрібний результат. «Ось побачите, матч куплять, і наступного року кілька словацьких гравців потраплять до нашої ліги», — заявив Боссі. Такі слова викликали обурення у Федерації футболу Італії та на словацькому боці.

В Італії Боссі має репутацію політика–скандаліста, він відомий своїми праворадикальними поглядами.

Битися можна тільки Давідові Вільї!

У ФІФА вирішили не карати нападника збірної Іспанії Давіда Вілью за те, що у матчі другого туру з Гондурасом він ударив в обличчя гравця суперників Еміліо Ісагірре. Інцидент стався наприкінці першого тайму, але арбітр Юїчі Нісімура з Японії не помітив його. Футбольні чиновники постфактум потрактували дії Вільї як такі, що не заслуговують ані на дискваліфікацію, ані на жовту картку, хоча в деяких інших матчах судді за подібні порушення сміливо вилучають із поля.