Під звуки танго й сальси

24.06.2010
Під звуки танго й сальси

Південні корейці не пустили динамівця Юссуфа Айїлу та його збірну до «плей–оф». (Фото Рейтер.)

Чому французи відмовилися від платні

Як не дивно, для збірної Франції, чемпіона світу 1998 року, провальний виступ у ПАР не став найгіршим за її історію участі в фінальних частинах «мундіалів». Достроковий виліт із турнірів такого рівня в «галльських півнів», враховуючи нинішню невдачу, траплявся вже тричі, і щоразу в ці неврожайні роки французи закінчували змагання з однією нічиєю та двома поразками. У 1966–му французи відзначилися двома голами, а у 2002–му — навіть не забили жодного м’яча. Тож позавчора Флоран Малуда, можна сказати, врятував «триколірних» від повторення «сухої» ганьби восьмирічної давнини. Щоправда, остання ганьба — вона завжди найдошкульніша. Надто ж якщо врахувати, що ще жодного разу збірну Франції не супроводжувало стільки скандалів, як тепер.

Напередодні заключного туру в групі А Раймон Доменек, наставник чинних віце–чемпіонів світу, повідомив журналістам, що дехто із його підопічних може бойкотувати гру проти ПАР через конфлікт, що виник після вигнання зі складу Ніколя Анелька. Але, зважаючи на знайомі зіркові обличчя у стартовому складі, гравці та тренер таки не побили глеки остаточно.

Турнірне становище для французів було скрутним: без перемог і забитих м’ячів після двох турів вони мали шанс пройти до 1/8 фіналу, тільки якби здолали збірну ПАР із різницею не менше ніж у чотири м’ячі, а в грі Уругвай — Мексика одна з команд перемогла б іншу. Але вже в середині першого тайму сподівання «розібраної» команди–скандалістки було поховано: спочатку після подачі кутового помилився на виході воротар Уго Льоріс, а потім Йоан Гуркюф заробив червону картку за відмашку ліктем у стрибку. Другий пропущений м’яч — після катавасії у воротарському майданчику — французька лава запасних відзначила посмішками. Багатьом здалося, що південноафриканці заб’ють ще, адже поліпшена різниця м’ячів виводила їх у «плей–оф», однак у другому таймі дався взнаки брак виконавської майстерності господарів. А Малуда таки спромігся на гол престижу з передачі Рібері.

«Мені було цікаво працювати зі збірною всі шість років. Бажаю Лоранові Блану удачі на моєму місці», — сказав журналістам після матчу Доменек. Саме Блана, колишнього захисника збірної, який досі тренував «Бордо», вважають найвірогіднішим змінником нинішнього тренера–невдахи.

У свою чергу капітан Патріс Евра заявив, що команда вирішила не отримувати винагороду за участь у чемпіонаті світу. «Ми відмовимося від усіх бонусів. Не візьмемо жодного сантима», — повідомив захисник «МЮ».

Латинська Америка наступає

Що ж до іншої пари, то більшість букмекерів та вболівальників прогнозувала нічию, яка виводила у «плей–оф» і Мексику, й Уругвай. Щоправда, друга команда з цієї групи в 1/8 фіналу мала зустрітися з Аргентиною — не надто приємне побачення, тож підстави для боротьби були. Сильнішими виявилися уругвайці, які перемогли завдяки єдиному голу нападника амстердамського «Аякса» Луїса Суареса.

Востаннє «селесте» проходили груповий етап на «мундіалі» ще в 1990 році. І це для них, певно, не межа, адже команда — на ходу, не пропустила жодного м’яча, а наступним суперником підопічних Оскара Табареса буде не найсильніша збірна Південної Кореї.

Узагалі очевидно, що команди з Латинської Америки наразі показують значно потужніший футбол, ніж їхні одвічні суперники – європейці. Лише з груп А і В вийшли три збірні з цієї частини світу (третьою очікувано стала Аргентина, яка в 1/8 фіналу зіграє з Мексикою), а є ж іще Бразилія та Чилі.

Після двох перемог керманич збірної Аргентини Дієго Марадона сміливо пішов на експерименти, зробивши одразу шість замін у «старті» порівняно з попереднім матчем. При цьому повністю оновив лінію атаки — із перших хвилин на полі з’явилися зять Марадони Серхіо Агуеро з мадридського «Атлетико» та Дієго Міліто з міланського «Інтера». У такому модернізованому колективі емоційний «коуч» віддав капітанську пов’язку Ліонелеві Мессі, який у 22 роки став наймолодшим «ватажком» в історії «біло–блакитних».

А от німецький наставник греків Отто Рехагель залишився вірний своїй оборонній стратегії. Підопічні «Короля Отто» відверто грали на нічию, сподіваючись на перемогу нігерійців у паралельному двобої з Кореєю — лише за таких умов вікова команда Еллади могла посісти заповітне друге місце. Проте події розвивалися не за сценарієм Рехагеля. Більшу частину матчу з «альбіселесте» грекам таки вдавалося утримувати ворота на замку. Однак аргентинці дотиснули опонента, і Марадона радів третій перемозі поспіль знову бурхливо і щиро, як дитина.

«З вини головного арбітра гра вийшла досить брудною. Це не дозволило нам сповна продемонструвати той футбол, на який ми здатні», — пояснив певні проблеми в атаці Мессі. Володар «Золотого м’яча», граючи трохи позаду форвардів, знову не забив. Зате після одного з «пострілів» Лео, коли голкіпер греків Цорвас відбив м’яч перед собою, вдало зіграв на добиванні 36–річний ветеран із «Бока хуніорз» Мартін Палермо, який вийшов на заміну в другому таймі.

На що спромігся «наш» Юссуф

В іншому матчі квартету В шальки терезів гойдалися то в один, то в другий бік. За нігерійців уперше на чемпіонаті зіграв опорний півзахисник київського «Динамо» Юссуф Айїла — він провів повний матч. Саме його присутність допомогла «орлам» здобути єдине очко на турнірі. Хоча для самого Юссуфа гра вийшла неоднозначною. Відчувалося, що він трохи нервував, часто не встигав за суперником, за що й отримав жовту картку. Представник українського чемпіонату міг стати співавтором рятівного голу, якби після чудового поперечного пасу капітан Якубу Айєгбені влучив у порожні ворота з якихось двох метрів. А так збірна Південної Кореї, втримавши нічию, вдруге у своїй історії пройшла сито групового відбору. Перший раз таке трапилося на домашньому «мундіалі» 2002 року.

 

ТАБЛО

Група А. 3–й тур

Мексика — Уругвай — 0:1

Гол: Суарес, 43

Суддя — Кашаї (Угорщина)

Рустенбург, стадіон «Роял Бафокенг», 33 425 глядачів

Франція — ПАР — 1:2

Голи: Малуда, 70 — Кхумало, 20; Мфела, 37

Вилучення: Гуркюф, 25 (Ф)

Суддя — Руїс (Колумбія)

Блумфонтейн, стадіон «Фрі Стейт», 39 415 глядачів

Підсумкове становище:

I В Н П М О

1. Уругвай 3 2 1 0 4–0 7

2. Мексика 3 1 1 1 3–2 4

3. ПАР 3 1 1 1 3–5 4

4. Франція 3 0 1 2 1–4 1

 

Група B. 3–й тур

Нігерія — Півд. Корея — 2:2

Голи: Уче, 12; Айєгбені, 69 (пен.) — Лі Джун Су, 38; Парк Чху Єн, 49

Суддя — Банкеренса (Португалія)

Дурбан, стадіон «Дурбан»,

61 874 глядачі

Греція — Аргентина — 0:2

Голи: Демікеліс, 77; Палермо, 89

Суддя — Ірматов (Узбекистан)

Полокване, стадіон «Пітер Мокаба», 38 891 глядач

Підсумкове становище:

I В Н П М О

1. Аргентина 3 3 0 0 7–1 9

2. Півд. Корея 3 1 1 1 5–6 4

3. Греція 3 1 0 2 2–5 3

4. Нігерія 3 0 1 2 3–5 1