Невдахи третьої планети

23.06.2010
Невдахи третьої планети

Громадянська війна і морські пірати втретє виводять Сомалі на перше місце в рейтингу нестабільних країн. (Фото з сайту Foreignpolicy.com.)

«Що там у світі робиться?» — «Стабільності немає». Попри те, що цьому діалогу з кінофільму «Москва сльозам не вірить» уже більше тридцяти років, актуальності він не втрачає. Щоправда, є на нашій планеті куточки, які постійна світова нестабільність оминає. Мир і спокій панує у країнах Скандинавії, Швейцарії, Ірландії та взагалі переважній частині Західної Європи, Новій Зеландії, Австралії, Канаді, Японії та навіть Чилі. Ці країни посіли найнижчі місця у цьогорічному рейтингу нестабільності, який учора було опубліковано на сайті американського журналу Foreign Policy («Зовнішня політика»). Щороку це видання спільно з Фондом миру (The Fund for Peace) проводить масштабне дослідження, за результатами якого укладає так званий Failed States Index (індекс держав–невдах). Що вище місце в цьому списку — то більш нестабільною й небезпечною для своїх громадян та іноземних туристів є країна. Ситуацію в державах оцінюють за 12 показниками (як–то стан економіки, дотримання прав людини, залежність від інших держав, кількість біженців тощо).

Ганебну першість у цьому списку вже третій рік поспіль утримує Сомалі, де триває громадянська війна, а в територіальних водах господарюють пірати. Друга сходинка цього року дісталася Чаду — ця африканська країна, якій експерти прогнозують швидкий державний колапс, «відіпхнула» на четверту позицію минулорічного «срібного призера» — Зімбабве. Замикає трійку перших–останніх країн світу Судан, де також постійно тривають воєнні дії, а президентом є Омар аль–Башир, якого оголошено в міжнародний розшук за звинуваченнями в геноциді.

Також до першої десятки увійшли Демократична Республіка Конго, Афганістан, Ірак, Центрально–Африканська Республіка, Гвінея та Пакистан.

Серед колишніх республік СРСР найгірші показники виявилися в Узбекистану, Грузії й Таджикистану — вони посіли, відповідно, 36–те, 37–ме і 38–ме місця. Киргизія, де ситуація залишається вкрай напруженою, може похвалитися більш «стабільною» 45–ю сходинкою. Молдова — 58–ма.

Значно покращила свої позиції порівняно з минулим роком Росія, перемістившись із 71–го місця одразу на 80–те. Білорусь — 82–га.

Що ж до України, то наша стабільність в очах міжнародних експертів незначно похитнулася — зі 110–го місця Україну пересунули на 109–те. Для порівняння: Південно–Африканська Республіка, де зараз відбувається чемпіонат світу з футболу, — 116–та.

Загалом до рейтингу нестабільності зразка 2010 року увійшло 177 країн.

 

ДО РЕЧІ

Окрім рейтингу держав–невдах, журнал Foreign Policy оприлюднив рейтинг найгірших диктаторів планети. За даними видання, зараз у світі панує щонайменше 40 диктаторів, під владою яких перебуває близько 1,9 мільярда людей. Панують тирани переважно в державах Африки та Азії, але є й винятки. Зокрема, під 22–м номером до списку увійшов президент Білорусі Олександр Лукашенко. З інших країн пострадянського простору «відзначилися» Туркменістан і Узбекистан, чиї лідери Гурбангули Бердимухамедов та Іслам Карімов посідають, відповідно, п’яте і сьоме місця.

Очолює список найгірших диктаторів світу лідер Північної Кореї Кім Чен Ір. Друге місце посів президент Зімбабве Роберт Мугабе, третє — правитель Бірми, генерал Тан Шве. Президент Ірану Махмуд Ахмадінежад обійняв восьму позицію, голова КНР Ху Цзіньтао — десятий, а одразу за ним іде лідер Лівійської Джамахірії Муаммар Каддафі. Також до переліку 23 «найгірших хлопців планети» увійшли президенти Єгипту — Хосні Мубарак (15) та Венесуели — Уго Чавес (17) і нинішній очільник Куби Рауль Кастро (21).

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>