Не наша газова війна

22.06.2010

Росію з Білоруссю знову роз’єднало енергетичне питання. Якщо на початку року між союзними державами пробігла чорна «нафтова» кицька (тоді, нагадаємо, Москва призупинила постачання нафти на білоруські НПЗ, оскільки Мінськ відмовлявся сплачувати повне мито на «чорне золото»), то тепер колір розбрату вже блакитний. Учора голова правління «Газпрому» Олексій Міллер повідомив, що з 10–ї ранку холдинг скорочує обсяги постачання газу до Білорусі. Спершу на 15 відсотків, але, якщо вотчина Олександра Лукашенка не почне скорочувати борги за газопостачання, ці обмеження сягнуть 85 відсотків.

Відповідне доручення очільнику газового «серця» Російської держави дав президент Дмитро Медведєв — після того як Міллер доповів, що «Білорусь визнає борги за газ, але пропонує оплатити їх машинами, обладнанням та різними іншими товарами». З початку цього року Росія підняла вартість газу для Білорусі зі 150 до 169 доларів за тисячу кубометрів. Проте, як зазначає Радіо «Свобода», Мінськ і далі платить Москві за «блакитне паливо» «по–старинці», за «встановленою в односторонньому порядку» ціною. У результаті Білорусь заборгувала «старшій сестрі» вже близько 200 мільйонів доларів. І, як підрахували в «Газпромі», якщо так триватиме й надалі, до кінця року борг «Білтрансгазу» може вирости до 500—600 мільйонів «умовних одиниць».

Пропозиція бартеру Москву аж ніяк не влаштовує. «Відповідно до законодавства Росії, іноземні платежі можуть прийматися тільки в іноземній валюті. Тому «Газпром» нічим не може приймати оплату за борг — ні пирогами, ні маслом, ні сиром, ні іншими засобами платежів», — наголосив Медведєв. Давши «добро» на обмеження обсягів газопостачання пропорційно до об’єму боргу, президент РФ зауважив: паралельно треба «зберігати взаємодію з білоруськими партнерами і спонукати їх до виконання договору відповідно до тих правил, які діють у «Газпрому» з іншими контрагентами».

Оперативний штаб у зв’язку з можливим обмеженням газопостачання Білорусі в «Газпромі» було створено ще наприкінці минулого тижня. У неділю Мінськ попередив: якщо Москва не відмовиться від наміру скоротити поставки «блакитного палива», на неї очікують проблеми з транзитом. Адже, як зазначають у «Білтрансгазі», Росія також має перед Білоруссю заборгованість за транзит газу до Європи. І дивуються, чому керівництво «Газпрому» не знає про цю ситуацію. Мовляв, «їхні служби не доповідають, а керівництво потім збиває з пантелику президента Росії».

Потім, щоправда, президент Лукашенко послав до білокам’яної делегацію, якій доручив урегулювати це питання.

Учора, вже після обіцяної «години Ч», начальник Оршанського управління білоруського магістрального газопроводу Анатолій Янковський заявив, що, попри погрози «Газпрому», газ із Росії надходить у повному обсязі.

Тим часом газова суперечка між сусідами може зіграти на руку Україні. У дочірній компанії НАК «Нафтогаз України» «Укртрансгаз» уже заявили, що у зв’язку з обмеженням транзиту через Білорусь технологічно готові збільшити транзит російського газу до Європи територією нашої держави. Як повідомляє прес–служба «Укртрансгазу», 17 червня Об’єднане диспетчерське управління компанії одержало від ТОВ «Газпром експорт» запит для розробки альтернативних варіантів постачання газу. Поки що додаткового об’єму російського газу в українську газотранспортну систему не надходило, але ДК «Укртрансгаз» що дві години проводить оперативні наради з відстежування режимів постачань.

Про те, що транзитні потоки з газопроводу «Ямал—Європа», який проходить територією Білорусі, можна в разі чого перекинути у ГТС України, вчора на засіданні уряду заявив і прем’єр–міністр Росії Володимир Путін. Водночас він висловив сподівання, що «до цього не дійде».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>