А під стінкою в апараті — валізи з грішми стоять

22.06.2010

Інформація про точну ціну переходу однієї «тушки» з опозиції до провладної коаліції, оприлюднена «Україною молодою» в номері за суботу, справила на політикум ефект прорваної греблі. Дані Олеся Донія про півтора мільйона доларів повторили багаторазово сотні ЗМІ та десятки інших обізнаних парламентаріїв. З’явилися й нові деталі. Так, лідер «Народної самооборони» Юрій Луценко в коментарі газеті «Коммєрсант–Україна», розповідаючи про перехід своїх соратників у коаліцію, додав, що, крім 1,5 «лимона», депутатам–«НУНСівцям» пропонують постійні виплати розміром 25 тис. доларів щомісяця. Посередник в операціях купівлі мандатів — той самий нардеп–бізнесмен Жванія, колишній спонсор «Самооборони». «Верх цинізму в тому, що ці торги ведуться в кабінеті голови апарату Верховної Ради, у присутності голови нібито опозиційної фракції «НУНС» (Мартиненка), бізнес–партнер якого, Давид Жванія, купує людей, пропонуючи одразу відкрити валізу. Ці валізи вишикувані тут же, під стіночкою», — каже Луценко.

«Самому Жванії не потрібні гроші, але йому необхідно прикрити свій бізнес. «Регіонали» йому поставили завдання, яке він успішно виконує, — вербує депутатів із «Народної самооборони», — додає депутат від «НС» Тарас Стецьків.

За словами екс–міністра внутрішніх справ, до кінця цього тижня, швидше за все, буде оголошено про розпуск парламентської групи «Народна самооборона». Ще б пак, адже формальний голова однойменної партії Олег Новіков — в числі перебіжчиків, які приєдналися до коаліції. Юрій Луценко фактично підтвердив, що його багаторічний соратник купився на півтора мільйона.

А заступник голови фракції блоку «Наша Україна — Народна самооборона» Олександр Третьяков, оцінюючи ситуацію, йде ще далі і в коментарі для «Дзеркала тижня» пропонує розпустити взагалі фракцію «НУНС». «Хто хоче — хай вливається в БЮТ, хто хоче — хай приєднується до фракцій коаліції, а той, хто залишиться і створить опозиційну фракцію, — матиме можливість працювати в парламенті серед однодумців, проводячи єдину політику», — пояснює Третьяков.

Поки що власну групу сформував «рекрутер помаранчевих тушок» Давид Жванія. Вона називається «Право вибору», включає близько 20 «багнетів» і має за голову, звісно, давида Важайовича. Офіційно про її створення буде повідомлено вже невдовзі. Прикметно, що сам Жванія відмовляється коментувати свою діяльність, але вперто продовжує набирати «м’ясо» для «регіональної» коаліції. За даними з різних джерел, от–от до «тушок» приєднаються дві депутатки — Оксана Білозір та Катерина Лук’янова. Так, та сама катерина, яка затято жбурляла десятки яєць у бік президії 27 квітня, протестуючи проти ухвалення Радою харківських угод.