НАВКОЛО ЧЕМПІОНАТУ

22.06.2010

Скандали в таборі Франції

Чемпіонат світу для збірної Франції ще не закінчився, а її гравці вже залишають ПАР. Форварда «триколірних» Ніколя Анелька вигнали через порушення дисципліни. За версією французьких газет, нападник «Челсі» в перерві матчу з мексиканцями «послав подалі» головного тренера Раймона Доменека, який покритикував гру Анелька в нападі. Дізнавшись про це, Французька федерація футболу зажадала від гарячого хлопця вибачень за образу Доменека, однак, не дочекавшись, покарала Ніколя позбавленням місця у складі збірної.

На цьому скандали в таборі «галльських півнів», які у двох турах узяли лише очко, не закінчилися. Приїхавши на тренування, команда у повному складі відмовилася виходити з автобуса, протестуючи проти рішення ФФФ щодо Анелька. Капітан «триколірних» Патріс Евра заявив, що планує почати внутрішнє розслідування, аби виявити «зрадника», який виніс сміття з хати й «настукав» про суперечку Анелька й Доменека. Виявляється, рішення відсторонити Ніколя — ініціатива не Доменека, котрого ненавидить уся Франція, а голови ФФФ Жан–П’єра Ескалетта.

Президент країни Ніколя Саркозі доручив міністрові спорту Розелен Башело втрутитися в протистояння і виступити посередником між конфліктуючими сторонами. «Ми повинні нести відповідальність і проявити витримку. Час покарань ще не прийшов. Зараз потрібно вирішити, у першу чергу, спортивні завдання», — заявила пані Башело.

Зміни в регламенті

ФІФА повідомила, що планує змінити правила анулювання жовтих карток на чемпіонаті світу. Раніше футболістів «відбілювали» по завершенні групового етапу, тепер же «гірчичний» тягар висітиме на гравцеві аж до чвертьфіналу. Певно, зроблено це для того, аби команди підійшли до фінальних матчів у повному «боєкомплекті».

Засіб проти вувузел

Німецькі умільці знайшли спо­сіб, за допомогою якого можна заглушити звуки вувузел під час перегляду матчів ЧС. Для цього треба підключити телевізор до комп’ютера, а потім запустити програму–фільтратор частот — наприклад, Logic Pro і QjackCtl. Звук африканських дудок вони «підчищають» не повністю, але результат все одно прийнятний. Частоти, на яких звучать вувузели: 233, 466, 932 і 1864 Гц.

Тим часом на «мундіалі» зареєстровано першу особу, яка постраждала від набридливих дзижчалок. Місцева вболівальниця після тривалого дудіння звернулася до ескулапів зі скаргами на біль у горлі — через неправильну техніку дудіння в жінки надірвалася голосова зв’язка.

Погрози «осетинові»

Збірна Нігерії звернулася до керівництва своєї країни з проханням забезпечити безпеку півзахисника команди Сані Кейта, вилучення якого в грі проти греків коштувало «орлам» перемоги. Після завершення того матчу на адресу гравця владикавказької «Аланії» прийшло більше тисячі погроз. Саме Кейта уболівальники вважають головним винуватцем поразки від еллінів.