Вам привіт від «Джабулані»!

22.06.2010
Вам привіт від «Джабулані»!

Японський голкіпер Ейдзі Кавасіма приєднався до «клубу жертв» м’яча «Джабулані». (Фото Рейтер.)

Як жартують уболівальники, на чемпіонаті світу вже варто створити так званий «клуб жертв «Джабулані», куди ввійдуть голкіпери, котрі пропускали голи після несподіваних вивертів офіційного м’яча турніру. До воротарів збірних Англії, Алжиру, ПАР минулих вихідних приєднався воротар японської команди Ейдзі Кавасіма — він так і не розгадав траєкторію польоту снаряда після удару голландця Уеслі Снайдера. І щось підказує, що нових ляпів голкіперів ми побачимо ще чимало. А збірна Голландії завдяки тому «пострілу» півзахисника міланського «Інтеру» стала першою збірною, що забронювала місце в 1/8 фіналу.

 

Додому, в Африку

Станом на вчорашній день голландська збірна була однією з трьох, які не втратили жодного очка за підсумками двох турів. Підопічні Берта ван Марвейка при цьому ще й не пропускали м’ячів. Але гра, яку демонструють «помаранчеві», поки не надто схожа на чемпіонську.

У другому своєму поєдинку в групі Е «летючим голландцям» довелося добряче помучитись із командою Японії. Азіати традиційно робили акцент на ігрову дисципліну, а коли індивідуально сильніші суперники таки забили після дальнього удару Снайдера, мали непогані шанси зрівняти рахунок.

«Вважаю Голландію однією з найсильніших команд світу, але якщо на знімальному майданчику зібрати 11 кінозірок, це не означає, що вийде гарний фільм», — сказав напередодні матчу лідер японців Кейсуке Хонда із московського ЦСКА. На останній хвилині його колега Сіндзі Окадзакі із розвороту вдарив зі своєї «гармати» трішки вище воріт. Того самого Окадзакі вже в додатковий час штовхали у спину в межах штрафного майданчика Мартена Стекеленбурга, однак аргентинський арбітр побоявся давати пенальті.

В іншому поєдинку цієї групи визначився перший «зайвий». Данія та Камерун видали матч, який багато хто називає поки найкращим з усіх, проведених на чемпіонаті. За іронією долі, невдаха того матчу точно не зможе вийти до 1/8 фіналу — таким став Камерун, котрий у суботу демонстрував дуже непогані атакувальні потуги.

І африканські підопічні француза Поля Ле Гуена, і данці Мортена Ольсена, які в першому турі залишилися з нулями, тепер менше думали про захист власних воріт, тож небезпечних моментів було предостатньо. Успішнішими в таких «гойдалках» виявились скандинави. Зусиллями Нікласа Бендтнера та Деніса Роммедаля «червоно–білі» здобули вольову перемогу і подарували собі шанс на вихід до «плей–оф». Певно, найкрасивішим на «мундіалі» виявився гол Бендтнера: Сімон К’яер видав діагональний пас майже від свого штрафного майданчика — метрів на 60, Роммедаль в один дотик прострілив у штрафний майданчик, і форвард лондонського «Арсеналу» так само одним дотиком доставив «Джабулані» за призначенням.

Тепер японці та данці вирішуватимуть долю другого місця у групі Е в очному поєдинку 24 червня. Скандинавів задовольнить лише перемога, адже за рівної кількості очок вище опиниться та збірна, в якої краща різниця забитих та пропущених м’ячів, а в цьому ведуть перед представники Далекого Сходу.

«Найнебезпечнішим у складі японців є гравець з автомобільним прізвищем, що забив їхній єдиний м’яч Камеруну. Хонда, здається. Але самотужки він не вирішить усю гру», — оцінив можливості своїх опонентів нападник Данії Ніклас Бендтнер.

І тут — Бекхем із туалету назустріч...

Історія свідчить, що збірна Італії, яку традиційно вважають однією з найсильніших у світі, важко проводить групові етапи фінальних частин чемпіонатів світу. Востаннє всі три поєдинки у групі «Скуадра адзурра» вигравала на домашньому турнірі 1990 року, а в інші роки частенько виходила до наступного раунду в останній момент.

Саме цим жартівники намагаються пояснити незрозумілий виступ в ПАР збірної Англії, котра в групі С двічі зіграла внічию, — ще б пак, адже «Трьох левів» очолює один із найавторитетніших італійських тренерів Фабіо Капелло. Мовляв, англійці лише в останньому турі забезпечать собі місце в «плей–оф», це така спеціальна італійська тактика.

Жарти–жартами, а дону Фабіо є про що задуматись: у грі проти збірної Алжиру, якій усі прогнозували неминучу поразку від родоначальників футболу, його підопічні нічим не вразили, «скатавши» нудну нульову нічию. У нагороду отримали свист і невдоволення вболівальників — своїм співом на стадіоні в Кейптауні британці навіть заглушали ненависні вувузели.

Кумедний епізод трапився по закінченні гри: один з англійських фанів, шукаючи туалет, випадково потрапив до роздягальні своєї збірної. Побачив футболістів голими і... виклав усе, що думає про їхню гру. Павлос Джозеф — а саме так звати цього героя – мабуть, дуже вже хотів до вітру, тому, коли побачив перед очима Джо Коула й Девіда Бекхема, котрий зараз працює в тренерському штабі, то висловив лише спонтанні думки. А що було б, якби до роздягальні хтось прийшов із чіткою метою розібратися з нездарами? Слова «національний жах» та «збіговисько лунатиків», які вживали після гри з Алжиром британські газети, могли б здатися футболістам пестливими звертаннями.

Що цікаво: у цій групі ще ніхто не втратив шанси на вихід до наступного раунду, і навіть словенці, котрі несподівано лідирують, після можливої поразки від Англії можуть залишитися поза турніром. З іншого боку, їх влаштує навіть нічия, тоді як підопічні Капелло потребують лише перемоги.

У другому турі словенці розійшлися бойовою нічиєю з американцями, причому «штатники», котрі діяли гостріше, після першого тайму «горіли» з рахунком 0:2. Підопічні Боба Бредлі можуть нарікати на рішення малійського арбітра Комана Кулібалі, який не зарахував чистий третій гол хавбека «Рейнджерс» Моріса Еду у ворота балканців. Очікуємо на нове визнання в ФІФА помилки арбітра?

Рука Гаррі

Помітною фігурою в заключному матчі другого туру в групі D став інший арбітр — італієць Роберто Розетті.

У протистоянні Гани та Австралії «соккеруз» перші відкрили рахунок: голкіпер африканців Річард Кінгсон не зміг зафіксувати м’яч після пробиття австралійцями штрафного (ще один привіт від «Джибулані»), а першим на добиванні був Бретт Холман із голландського «АЗ».

А далі вже було рішення Розетті, котрий вилучив із поля Гаррі К’юелла за гру рукою на лінії воріт, а також призначив пенальті. Стосовно 11–метрового сумнівів немає, але італієць міг би й обмежитись «гірчичником» — м’яч у руку форварда «Галатасарая» влучив випадково. «Я ніколи не грав рукою в штрафному майданчику спеціально, такий вчинок не для мене», — переконував після матчу сам потерпілий.

За відсутності К’юелла команда відстояла нічию і тепер побореться за путівку до 1/8 фіналу. Завдання для австралійців — здолати сербів, а також сподіватися, що Гана переможе Німеччину.

 

ТАБЛО

Група С. 2–й тур

Словенія — США — 2:2

Голи: Бірса, 13; Люб’янкич, 42 — Донован, 48; Бредлі, 82

Суддя — Кулібалі (Малі)

Йоганнесбург. Стадіон «Еліс парк», 45 573 глядачі

Англія — Алжир — 0:0

Суддя — Ірматов (Узбекистан)

Кейптаун. «Кейптаун стейдіум», 64 100 глядачів

Турнірне становище: Словенія — 4, США, Англія — 2, Алжир — 1.

* * *

Група D 2–й тур. Другий матч

Гана — Австралія —1:1

Голи: Г’ян, 25 (пен.) — Холман, 11

Вилучення: К’юелл, 24 (А)

Суддя — Розетті (Італія)

Рюстенбург. Стадіон «Роял Бафокен», 34 812 глядачів

Турнірне становище: Гана — 4, Німеччина, Сербія — 3, Австралія — 1.

* * *

Група Е

Голландія — Японія — 1:0

Гол: Снайдер, 53

Суддя — Бальдассі (Аргентина)

Дурбан. Стадіон «Мозес Мабіда», 62 010 глядачів

Камерун — Данія — 1:2

Голи: Ето’О, 10 — Бендтнер, 33; Роммедаль, 61

Суддя — Ларріонда (Уругвай)

Преторія. Стадіон «Лофтус Версфельд», 38 074 глядачі

Турнірне становище: Голландія — 6, Японія, Данія — 3, Камерун — 0.

* * *

Група F. 2–й тур

Словаччина — Парагвай — 0:2

Голи: Вера, 27; Ріверос, 86

Суддя — Майлетт (Сейшельські острови)

Блумфонтейн, «Фрі Стейт», 26 643 глядачі

Італія — Нова Зеландія — 1:1

Голи: Яквінта, 29 (пен.) — Смелц, 7

Суддя — Батрес (Гватемала)

Нелспрейт, «Мбомбела», 38 229 глядачів

Турнірне становище: Парагвай — 4, Італія, Н. Зеландія — 2, Словаччина — 1.

* * *

Група G. 2–й тур

Бразилія — Кот–д’Івуар — 3:1

Голи: Фабіано, 25, 50; Елано, 62 — Дрогба, 79

Вилучення: Кака, 88 (Б)

Суддя — Ланнуа (Франція)

Йоганнесбург, «Соккер Сіті», 84 455 глядачів

Група G. 2–й тур

Португалія — КНДР — 7:0

Голи: Мейрелеш, 28; Сімао, 56; Алмейда, 56; Тьяго, 60, 89; Лієдсон, 80; К. Роналдо, 87

Суддя — Посо (Чилі)

Кейптаун, «Грін Пойнт», 63 644 глядачі

Турнірне становище: Бразилія — 6, Португалія — 4, Кот–д’Івуар — 1, КНДР — 0.