Репетиція гуртом

22.06.2010

Європейська легкоатлетична федерація преебуває в постійному пошуку оптимального варіанта змагань збірних, через що регулярно змінює їх формат і назву. Хочеться ж, щоб було цікаво і глядачам, і спортсменам, і телевізійникам, та й фінансовий зиск якийсь здобути. Наразі командні турніри явно поступаються за популярністю індивідуальним, тому не всі найсильніші «піддані королеви спорту» на них приїздять. Хоча й зірок світового рівня тут достатньо.

Нині всі збірні Старого світу розбиті на чотири дивізіони, а в найсильнішому виступає 12 найкращих. Цього року другий за ліком оновлений командний чемпіонат Європи в суперлізі приймало норвезьке місто Берген. На півночі Європи спортсмени сповна відчули скандинавський холод — у таких несприятливих умовах вони готуватися до індивідуального чемпіонату Європи, який за місяць прийматиме тепла Барселона.

У підсумку беззаперечно тріумфували, назбиравши 379,5 очка, росіяни. На другій позиції розташувалася Велика Британія (317), на третій — минулорічний переможець Німеччина (304,5). Українці фінішували п’ятими (287), піднявшись у порівнянні з минулорічним стартом у Португалії на дві сходинки і зовсім трошки поступившись французам (290).

До числа призерів наші потрапили п’ять разів у чоловічих дисциплінах і аж дев’ять — у жіночих. Переможцями у стрибках потрійним стали Ольга Саладуха й Віктор Кузнєцов (17,26 м), а також Єлизавета Бризгіна на 200 м, Наталія Лупу — 800 м, Ганна Міщенко — 1500 м, Катерина Карсак у метанні диска. Другі місця посіли Антоніна Єфремова (400 м), Микола Лабовський (3000 м), жіноча естафета 4х400 м; треті — Сергій Лебідь (5000 м), Андрій Проценко (стрибки у висоту), Анастасія Рабченюк (400 м із бар’єрами), чоловіча естафета 4х400 м і жіноча 4х100 м. Причому Кузнєцов і Бризгіна встановили персональні рекорди, а броварчанин залишив позаду лідера сезону у світі француза Тамго й чемпіона світу–2009 британця Айдоу.

Залишили суперлігу команди Греції, Норвегії й Фінляндії, яких наступного року замінять призери першої ліги — Чехія, Швеція й Португалія.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Минулої суботи Україна відзначала Олімпійський день, присвячений 116–й річниці створення МОК і 20–й річниці НОК нашої країни. З нагоди свята відбулися численні масові заходи, а на столичному майдані Незалежності провели турнір стрибунів із жердиною. Переміг із результатом 5,65 м росіянин Дмитро Стародубцев, а наш Олександр Корчмід виявився другим — 5,60 м.