Передайте агентуру новій владі

19.06.2010

Учора Президент Віктор Янукович звільнив із посади голови Служби зовнішньої розвідки України Миколу Маломужа, який керував вітчизняними «штірліцами» найдовше за колег із військової розвідки — з квітня 2005 року. Натомість, згідно з іншим указом глави держави, на посаду голови СЗР призначено народного депутата від Партії регіонів 45–річного Григорія Ілляшова.

Щодо нового очільника СЗР відомо не багато, адже під куполом ВР особливою законотворчою активністю він не відзначався (був членом Комітету боротьби з організованою злочинністю і корупцією). Натомість ледь не головною перевагою генерал–майора Ілляшова є те, що він одружений на відомій юристці з лав «регіоналів» — Олені Лукаш, яка нині є заступником голови адміністрації Президента. Новий керманич зовнішньої розвідки є уродженцем Луганщини, служив у прикордонних військах КДБ, закінчив вище військово–політичне училище у Сімферополі та Вищі курси контррозвідки КДБ СРСР у Новосибірську. За часів СРСР служив оперуповноваженим КДБ у Середній Азії, а в роки незалежності — в облуправлінні СБУ Луганщини. Очолював УСБУ Ялти (2003—2004) та УСБУ Луганщини (2004—2005).

Чутки про зміну головного розвідника вже місяць обговорюють і в Головному управлінні розвідки Міноборони. На цьому тижні з’явилася інформація, що начальник ГУР Віктор Гвоздь нібито подав рапорт про відставку після сигналу з адміністрації Президента. Мовляв, Верховний Головнокомандувач бачить на цій посаді іншу фігуру. Сам керманич військових розвідників пан Гвоздь інформацію про свою відставку пресі не підтвердив. За його словами, він подав рапорт на лікувальну комісію, яка повинна вирішити, чи може він за станом здоров’я займати посаду керівника управління розвідки. За даними «УМ», зміни керівництва ГУР не бажають самі розвідники, оскільки їхній начальник постійно турбувався про особовий склад.

 

ДО РЕЧІ

Чоловік депутатки від ПР Олени Лукаш — черговий приклад непотизму у владі «синіх». Загалом щонайменше 40 людей із найближчого оточення Президента Віктора Януковича — пряма рідня, брати, сестри, діти, батьки, куми — обіймають різні посади в державних органах влади. А з урахуванням наближених осіб та їх родичів коло розростається до сотні. Такі підрахунки зробив журнал «Кореспондент». Причому виявлені виданням споріднені групи — лише частина великої й дружньої «регіональної родини», в якій не враховані узи чиновників на ранг нижчих, ніж керівники Кабінету Міністрів і народні депутати.

Аналітики запевняють, що за показником проникнення родичів у владу Янукович і Ко йдуть на всеукраїнський рекорд — так багато рідні на держпостах не працювало, скажімо, в оточенні Віктора Ющенка, якому дорікали в «кумівстві у кадровій політиці».

Зокрема, глава АП Льовочкін є кумом Януковича, а сестра Льовочкіна Юлія Новікова має депутатський мандат від Партії регіонів. Серед кумів Льовочкіна — і депутат–«регіонал» Прутнік, і екс–Президент Кучма. Кумом Януковича є заступник Генпрокурора Віктор Пшонка. Його син Артем — народний депутат від Партії регіонів. А дружина Президента Людмила Янукович — кума голови Ради міністрів АР Крим Василя Джарти, чия донька Вікторія — суддя Госпсуду Києва...