Став «тушкою» — отримуй $1,5 млн.

19.06.2010
Став «тушкою» — отримуй $1,5 млн.

Учора ще шестеро депутатів із опозиції увійшли до складу коаліції «Стабільність і порядок». Тепер число «тушок», які голосують в інтересах Президента Януковича та Партії регіонів, становить 257 «багнетів». Як оголосив на початку засідання спікер Володимир Литвин, новими перебіжчиками стали всуціль «НУНСівці» — Валерій Борисов, Сергій Харовський, Давид Жванія, Володимир Марущенко, Олег Новіков, Віктор Шемчук. П’ятеро з шістьох — члени групи «Народна самооборона», тіньовим лідером та фінансистом якої до певного часу був якраз Жванія.

«На існуванні «Самооборони» як громадського руху і групи в парламенті тепер можна ставити крапку, — прокоментував ситуацію для «УМ» народний депутат від «НУНС» та «Самооборони» Олесь Доній. — Групи формально не існує. Її потрібно розпускати де–юре».

За словами Олеся, ціна переходу в коаліцію — півтора мільйона доларів премії для кожної «тушки». «Меркантильні інтереси для всіх цих людей дорожчі, ніж ідеологія», — заявляє Доній. «Самооборонець» зазначає, що «іржа» й надалі роз’їдатиме фракцію, адже проти ренегатів не застосовують ніяких санкцій — формально вони лишаються членами «НУНС». А голова фракції Микола Мартиненко насправді сприяє «регіоналам». «Він є ніби «тіньовим» членом коаліції. Мартиненко зі Жванією лишаються бізнес–компаньйонами, й очевидно, що вони обговорювали питання про перехід до коаліції шістьох «НУНСівців», — свідчить Доній.

Як політолог Олесь Доній робить висновок: зараз «Регіони» мають першочергову потребу в ухваленні закону про місцеві вибори на новій — мажоритарно–пропорційній — основі, щоб привести у владу в усіх областях більше своїх ставлеників. Комуністи в парламенті не підтримують зміну виборчої системи, тож керівництву ПР треба збільшити кількість голосів у коаліції, щоб ухвалювати потрібні рішення без участі фракції КПУ. Тож і активізували рекрутування нових «тушок».