«Червоні» плакали від щастя...

17.06.2010
«Червоні» плакали від щастя...

Єдиний гол команди КНДР, який так потішив їхнього тренера. (Фото Рейтер.)

Вівторок на полях Південно–Африканської республіки проходив під знаком Бразилії — у гру вступили самі «чарівники м’яча», від яких завжди очікують потужної та красивої гри, а також португальці, яких називають «європейськими бразильцями». Як і очікувалось, п’ятиразові чемпіони світу таки перемогли екзотичну збірну КНДР. Хоча гольової феєрії, всупереч загальним очікуванням, від фаворитів не дочекалися. Португальці розчарували ще більше: у поєдинку, який охрестили «битвою за друге місце» в групі G, вони розписали безбарвну нічию з командою Кот–д’Івуару.

До самого початку гри не було відомо, чи вийде на поле лідер атаки івуарійців — зірка «Челсі» Дідьє Дрогба. На початку червня найкращий бомбардир англійської прем’єр–ліги зламав променеву кістку руки.

Довгоочікуваний Дідьє таки з’явився на полі, але — тільки на половину другого тайму, замінивши партнера по нападу «Челсі» Саломона Калу. Капітанові «слонів» дозволили зіграти у спеціальній об’ємній пов’язці. І Дрогба мав непоганий шанс принести своїй команді перемогу на останніх хвилинах гри, однак не скористався нагодою.

У португальців найпомітнішою проблемою була відсутність півзахисника «Манчестер юнайтед» Нанні: цей вінгер теж отримав ушкодження напередодні чемпіонату. Але навіть за його відсутності гості з Піренейського півострова активно почали гру. Уже в першій десятихвилинці Кріштіано Роналдо зі штрафного влучив у штангу воріт, які захищав голкіпер бельгійського «Локерена» Бубакара Баррі.

Другий тайм уже проходив під диктовку івуарійців, збірна ж Португалії більше зважала на оборону. Підсумкова нічия, мабуть, більше пішла на користь європейцям: у заключному турі їм доведеться грати проти немотивованих бразильців, які до того часу цілком можуть достроково забезпечити собі вихід із групи.

Самі ж бразильці набрали перші три очки в інтригуючому двобої із загадковою командою Північної Кореї. Володіючи ініціативою, «пентакампеони» лише в другому таймі спромоглися продірявити оборону непоступливих комуністів. Цікавим виявився гол Майкона: гравець «Інтера» забив практично з нульового кута, виконавши замість очікуваного прострільного пасу несподіваний для воротаря удар. Подвоїв перевагу після чудової комбінації колишній донеччанин Елано, який зараз виступає за «Галатасарай».

До честі корейців, вони не знітилися, раз по раз перетворюючи свій «Сталінград» на «агресора». І після летючої контратаки один гол відквитали: він став для КНДР першим у фіналах чемпіонатів світу, починаючи з 1966 року, коли піддані Кім Ір Сена дебютували на «мундіалі».

«Той факт, що ми забили такій чудовій команді, як Бразилія, дозволяє мені пишатися нашою збірною», — сказав після фінального свистка головний тренер збірної КНДР Кім Чон Хун. Якщо до вівторкового матчу представників цієї тоталітарної країни сприймали дещо насторожено, то тепер, після бойового поєдинку проти бразильців, у «червоних» з’явилося чимало вболівальників. А кадри, коли легіонер із японського клубу «Кавасакі» Чон Тае Се плаче щирими слізьми щастя під час виконання гімну своєї країни перед першим матчем на чемпіонаті світу, безсумнівно, увійшли до аналів цього турніру.

До речі, якщо раніше була інформація, що влада КНДР покаже своєму народу лише виграшні матчі збірної на ЧС, то тепер Південна Корея звинувачує Північну в тому, що вона... краде ліцензовану телекартинку для показу на своїй території.

Група Н учора по обіді почала з’ясування стосунків із латиноамериканського «міжсобойчика». Чилійці мають значно більший досвід участі у фінальних частинах «мундіалів», тож узяли гору, що називається, «на класі». Воротар Гондурасу Ноель Вальядарес, котрий виступає в національній першості, провів чудову гру, зробивши сім «сейвів», зокрема й зовсім карколомних. Натомість його партнери лише раз улучили у площину протилежних воріт.

Матч у Преторії ПАР — Уругвай, що закінчився вночі за київським часом, відкрив програму другого кола групового турніру.

 

ТАБЛО

Група G. 1–й тур

Кот–д’Івуар — Португалія — 0:0

Кот–д’Івуар: Баррі, Ебуе (Ромарік, 89), Демель, Коло Туре, Тьєне, Яя Туре, Зокора, Тіоте, Калу (Дрогба, 66), Діндан, Жервіньйо (Кейта, 79)

Португалія: Едуардо, Пауло Феррейра, Бруно Алвеш, Рікардо Карвальйо, Фабіо Коентрао, Педро Мендеш, Рауль Мейрелеш (Рубен Аморім, 86), Деку (Тіаго, 62), Данні (Сімао, 56), Лієдсон, К. Роналдо

Суддя — Ларріонда (Уругвай)

Порт Елізабет. Стадіон «Нельсон Мандела Бей», 37 034 глядачів

Бразилія — КНДР — 2:1 (Майкон, 55; Елано, 72 — Джи Юн Нам, 89)

Бразилія: Жуліо Сезар, Майкон, Лусіо, Жуан, Феліпе Мело (Рамірес, 84), Бастос, Елано (Даніель Алвес, 73), Жильберто Сильва, Луїс Фабіано, Кака (Нілмар, 78), Робіньйо

КНДР: Рі Мен Гук, Ча Чжун Хек, Рі Джун Іль, Пак Нам Чол, Рі Кван Чон, Джи Юн Нам, Чон Тае Се, Хон Ен Чо, Мун Ін Гук (Кім Кум Іль, 80), Пак Чол Чжин, Ан Ен Хак

Суддя — Кассаї (Угорщина)

Йоганнесбург. Стадіон «Еліс парк», 54 331 глядачів

Турнірне становище: Бразилія — 3, Португалія, Кот–д’Івуар — 1, КНДР — 0.

Група Н

Гондурас — Чилі — 0:1

Гол: Босежур, 34

Гондурас: Вальядарес, Чавес, Фігероа, Нуньєс, Паласіос, Павон (Велком, 60), Еспіноса, Альварес, Гевара, Ісагірре, Мендоса

Чилі: Браво, Понсе, Ісла, Контрерас, Кармона, Санчес, Відаль (Контрерас, 81), Вальдівія (Гонсалес, 86), Фернандес, Босежур, Медель, Мільяр (Хара, 52)

Суддя — Мейлет (Сейшели)

Нелспрейт. Стадіон «Мбомбела», 32 664 глядачі

 

НАВКОЛО ЧЕМПІОНАТУ

Куди поділися глядачі?

За кілька стартових днів місцевий криміналітет так налякав любителів футболу, що окремі з них тепер бояться виходити з дому й віддають перевагу телевізору, а не живому спогляданню гри найсильніших збірних світу. Представники ФІФА скаржаться, що порожні місця на трибунах стали наслідком низького рівня обслуговування вболівальників. У свою чергу, оргкомітет звинувачує ФІФА в тому, що Міжнародна федерація провалила свою квиткову кампанію. «Зазвичай ми роздаємо певну кількість перепусток компаніям—спонсорам турніру. Але, схоже, вони просто не знайшли охочих, згодних ризикнути здоров’ям і життям заради великого футбольного свята», — каже один із функціонерів Міжнародної футбольної асоціації. Із цього пакета 90 тисяч квитків залишилися не реалізованими.

Хоч як дивно, проте станом на вчорашній ранок середній показник відвідуваності матчів у ПАР був другим за всю історію проведення світових форумів (після 11 матчів — 53 019 осіб, при тому що у США 1996 року було 69 тисяч). Хоча англійські журналісти помітили, що організатори видають бажане за дійсне. Так, статистичні дані свідчать, що на матчі–відкритті спостерігався ледь не аншлаг. А очевидці минулої п’ятниці бачили чималі прогалини на трибунах стадіону «Соккер Сіті». Так само працівники газети «Телеграф» сумніваються в аншлазі на грі між збірними Голландії та Данії на тому ж стадіоні в Йоганнесбурзі. Тоді офіційна статистика задекларувала показник, який був лише на тисячу одиниць меншим від явки стартового поєдинку. Хоча лише сектор почесних гостей, який виявився порожнім, вміщує значно більше осіб. Пояснення таких «нестикувань» може бути просте: не виключено, що африканці в протоколах указують кількість проданих квитків, а не реальне число глядачів.

Позавчора з’явилася інформація, що держслужбовці з Південної Африки незаконно витратили близько 800 тисяч доларів державних коштів на придбання квитків. Особливо відзначилися в бажанні подивитися футбол за казенний рахунок у міністерствах пошти й туризму. «Майже всі квитки, куплені міністерствами, було роздано керівникам відомств та їхнім родичам. Ми вважаємо, що ці перепустки вкрадено, і гроші потрібно повернути», — розповідає один з ініціаторів розслідування, міністр із комунікацій Сапхайв Ньянда.

В окремих містах аудиторія на стадіонах може зменшитися ще й через витівки природи. Нагадаємо, що в ПАР зараз зима. На узбережжі Атлантичного океану випав сніг. Метеорологи повідомляють про велику ймовірність того, що під час матчу між збірними Англії та Алжиру в Кейптауні літатимуть «білі мухи».