«Просто судді там святкували День Росії»

16.06.2010
«Просто судді там святкували День Росії»

Дмитро Сосновський тішиться, що колектив збірної — оновлений і боєздатний. (Фото з сайту «Спортобоз».)

Хтось вважає восьме командне місце українських боксерів на європейській першості в Москві провалом, але головний тренер збірної Дмитро Сосновський у розмові з кореспондентом «УМ» назвав такий результат нормальним. «Так, нинішня якість медалей, у порівнянні з минулою континентальною першістю, стала гіршою, проте їхня кількість — п’ять — не змінилась, — розмірковує пан Сосновський. — Хотілося б іще раз наголосити, що на тренерській раді ми вирішили надати відпочинок Василеві Ломаченку, Олександрові Усику та Іванові Сенаю, які за останні два роки провели велику кількість переможних боїв».

На загальний результат вплинув не лише кадровий дефіцит, а й суб’єктивні фактори, пов’язані з суддівством, вважає тренер. На думку Дмитра Дмитровича, росіяни вирішили зробити собі подарунок до Дня Росії, і наші головні претенденти на «золото» Сергій Дерев’янченко та Георгій Чигаєв стали заручниками російського свята. За словами Сосновського, перші номери збірної України постраждали від необ’єктивних суддів: Дерев’янченко лупцював суперника з Ірландії, як боксерську грушу, але далі пройшов його опонент, який згодом дістався фіналу. А Жора, отримуючи «срібло» з рук олімпійського чемпіона росіянина Олександра Лебзяка, почув прямим текстом: «Ти виграв фінал, але тобі чомусь не дали золоту нагороду».

Незважаючи на московські здобутки, керманич національної збірної тішиться з того, що навколо зібрався хоч і оновлений, проте цілком боєздатний колектив. «Якщо ми будемо працювати з ранку й до вечора, то на наступній Олімпіаді нам до снаги здобути три–чотири нагороди», — Дмитро Сосновський сподівається у 2012 році в Лондоні вдвічі перевершити показники Пекіна–2008.

«Уже 19 червня ми почнемо підготовку до міжнародного турніру, який збере в Казахстані найсильніших боксерів світу», — ділиться найближчими планами тренер. Так починається цілеспрямована підготовка до чемпіонату світу, що відбудеться в Кореї у вересні 2011 року. «Там ми хочемо здобути максимальну кількість олімпійських ліцензій, аби потім, за три місяці до Олімпіади, похапцем не наздоганяти поїзд до Лондона. За моїми спостереженнями, після таких «переслідувань» у боксерів просто не вистачає сил на головний турнір чотириріччя. Хочеться заздалегідь забронювати квитки на олімпійський турнір і планомірно готуватися до нього. А до Москви ми не повезли наших лідерів ще й із тактичних міркувань — аби завчасно не розкривати карти перед світовою першістю», — каже Сосновський.

Поцікавилася «УМ» і планами Василя Ломаченка щодо кар’єри професіонального боксера. Дмитро Дмитрович повідомив, що Вася заради участі в лондонській Олімпіаді вже неодноразово відмовлявся від багатомільйонних професіональних контрактів, бо поставив собі за мету виграти друге олімпійське «золото» та Кубок найбільш технічного боксера Ігор.