Волосюк проти Януковича

15.06.2010

У Печерському райсуді Києва відкрили судове провадження у справі щодо заперечення Віктором Януковичем Голодомору як геноциду українського народу, повідомляє прес–служба Народного руху України. Позов проти глави держави подав простий громадянин Володимир Волосюк. Він просить Феміду зобов’язати відповідача привселюдно попросити пробачення перед народом за заперечення необхідності визначення Голодомору 1932—33 років геноцидом. Попереднє судове засідання відбудеться вже сьогодні о 16.30.

Пан Волосюк наголошує, що Президент Янукович 27 квітня у Страсбурзі заперечив Голодомор як геноцид українського народу й тим самим зганьбив честь і гідність позивача та вчинив акт наруги над знищеними мільйонами людей. Володимир Волосюк вважає, що своєю заявою про «спільну трагедію братських народів» пан Янукович прямо порушив норми закону про Голодомор, в якому, зокрема, сказано, що «публічне заперечення Голодомору 1932—1933 років в Україні як геноциду визнається наругою над пам’яттю мільйонів жертв Голодомору, приниженням гідності Українського народу і є протиправним».

«Янукович фактично протиставив себе позиції парламентів багатьох країн, які офіційно визнали Голодомор актом геноциду українського народу, а також Європейському парламенту, що визнав Голодомор злочином проти Українського народу та проти людяності», — зазначено в заяві Володимира Волосюка. Мало того, Янукович проігнорував рішення Апеляційного суду Києва від 13 січня 2010 року, яким «керівників більшовицького тоталітарного режиму визнано винними у геноциді української національної групи в 1932—33 pp. шляхом штучного створення життєвих умов, розрахованих на її часткове фізичне знищення».