«Як умру, то поховайте мене ви на сайті»

15.06.2010

Реальне життя дедалі більше занурюється у віртуальне. Зараз в інтернеті навчаються, знайомляться, спілкуються, кохаються, створюють сімейні пари, розлучаються... А в Гонконзі відтепер ще й справляють поминки. Сайт для тих, кого вже немає з нами, став своєрідним віртуальним цвинтарем.

За адресою memorial.gov.hk можна реєструвати облікові записи померлих мешканців Гонконгу і вшановувати їх пам’ять. Користувачі мають змогу завантажувати на ресурс фотографії та відео з покійним.

Також на сайті передбачена можливість залишати повідомлення і за певну плату відправляти померлим віртуальні дари — наприклад, файли із зображенням квітів, фруктів чи й грошей. Така традиція — щоправда, зі справжніми дарунками, є в реальній китайській культурі: вона зобов’язує родичів принаймні раз на рік відвідувати могилу близької людини.

Розробники кажуть, що створили сайт для того, аби користувачі інтернету мали можливість залишати повідомлення та дари для померлих родичів із будь–якого місця в будь–який час. Мовляв, навіщо йти на кладовище, якщо можна влаштувати поминки в інтернеті?

Інтернет–ресурс створено за рішенням влади Гонконгу. Його розробка обійшлася місцевому бюджету в 130 тисяч доларів, а щорічні витрати на підтримку складуть до ста тисяч. Наразі кількість можливих облікових записів обмежена 100 тисячами, повідомляє агенція AFP.