«Алло, чоботи на дроті!»

12.06.2010
«Алло, чоботи на дроті!»

Прієш 12 годин — маєш годину зв’язку. (Фото з сайту sutki.net.)

Гумові чоботи, або просто «гумачки», вельми популярні серед нинішньої молоді. А в кожної молодої людини, звісно, є мобільний телефон. І ось тепер виявляється, що підзаряджати акумулятор «мобілки» можна... від своїх же «гумаків»!

Французький оператор мобільного зв’язку Orange створив перші такі гумові чоботи, які перетворюють тепло ніг, що пітніють, на електричну енергію, потрібну для зарядки стільникового телефону.

«Гумачки» марки The Power Wellies («Пауер Велліз») спроектовано на основі класичних чобіт «Веллінгтон». Термоелектричний елемент у підошві перетворює тепло ніг на електрику та акумулює її. Недолік першої моделі — тривалий час зарядки. Щоб отримати з нуля енергію для години мобільного зв’язку, потрібно проходити в чоботях аж 12 годин.

«Але чим більше нагріються ваші ноги, тим швидше зарядиться телефон», — пояснює представник Orange. Чоботи–«розетки» хочуть випробувати на найбільшому британському фестивалі у Гластонбері, який відбудеться з 23 по 26 червня.

Це не перший подібний експеримент компанії Orange. Раніше її фахівці створили зарядку–насос, а також батарею, що накопичує енергію під час танців чи іншої фізичної активності людини.

А взагалі, в цьому ж напрямі зараз працюють і інші фірми. Скажімо, Nokia днями представила пристрій для «мобільників», за допомогою якого велосипедисти зможуть зарядити телефон енергією під час їзди.