Ні кроку назад

11.06.2010
Ні кроку назад

Роман Капітоненко — один із найдосвідченіших у складі нашої збірної на ЧЄ в Москві. (Фото з архіву «УМ».)

Чотири золоті та одну бронзову нагороду привезли наші боксери з попереднього чемпіонату Європи серед аматорів, що відбувся два роки тому в Ліверпулі. Тоді наші хлопці посіли перше загальнокомандне місце, обігнавши росіян за рахунок більшої кількості «золота». Тепер, на Євро–2010 у Москві, загальний український ужинок медалей точно буде не меншим. До півфінальних поєдинків у своїх категоріях пробилося п’ятеро наших бійців, а це значить, що навіть у випадку наступної невдачі принаймні бронзова нагорода гарантована для кожного.

Однак амбіції вищі як у тренерів, так і в атлетів. Приміром, від володаря «золота» дворічної давнини Георгія Чигаєва (вагова категорія до 54 кг), капітана нашої збірної, у сьогоднішньому півфінальному поєдинку проти валлійця Ендрю Селбі можна очікувати лише впевненої перемоги. Напередодні львів’янин у непростому бою переміг темношкірого шведа Соломо Нтуве (4:1), а саме з цим спортсменом наш боксер два роки тому змагався за перше місце в Англії.

Очікувано змагатиметься за вихід до фіналу суперважковаговик Роман Капітоненко. Фастівчанин у середу теж був сильнішим за представника Швеції: Моххамеда Саллаха він здолав із рахунком 5:1. Наступним суперником Романа стане білорус Віктор Зуєв.

Вийшли до півфіналу Олександр Ключко (до 64 кг) та чемпіон континенту 2006 року Денис Пояцика (до 91 кг). Перший переміг турка Онура Сіпала (5:3), і в півфіналі його суперником стане верменин Грах’я Джаванян. Значно складніше завдання вирішуватиме уродженець Кременчука Пояцика, який у чвертьфіналі легко здолав латиша Віталіуса Сабатіуса — 9:1. Сьогодні Денисові доведеться боксувати проти господаря змагань Єгора Мехонцева — чинного чемпіона світу та Європи. Згадуючи нарікання головного тренера нашої збірної Дмитра Сосновського на упереджене суддівство, через яке вибув зі змагань миколаївець Сергій Дерев’янченко, очікуємо у півфіналі додаткових труднощів. «Господарі рингу обов’язково спробують узяти у нашої команди реванш за невдачу в Англії», — передбачав віце–президент ФБУ Ігор Гайдамак. Дуже не хочеться, щоб його слова, сказані напередодні від’їзду збірної до Москви, підтвердились через неспортивні фактори.

Разом із названою четвіркою за путівку до «золотого бою» змагатиметься сумчанин Тарас Шелестюк (до 69 кг), який пробився до півфіналу днем раніше. Його опонентом буде угорець Балаш.