13 трупів на одне таксі

04.06.2010
13 трупів на одне таксі

На кривавому шляху таксиста–вбивці люди залишають квіти і записки зі словами співчуття до родичів загиблих. (Фото Рейтер.)

12 загиблих, 25 поранених, мільйони шокованих — таким є «ужинок» британського таксиста, який у середу відкрив стрілянину по перехожих, а потім укоротив віку й собі. Як повідомляє Бі–Бі–Сі, троє з поранених перебувають у критичному стані, восьмеро — у важкому, тож мартиролог може поповнитися новими жертвами.

Першим, у кого 52–річний Деррік Берд всадив кулю, став його рідний брат–близнюк. Потім таксист–убивця «увійшов у смак» і порішив свого колегу на стоянці таксі в містечку Уайтхейвен на північно–західному узбережжі Англії. А далі на своєму таксі марки «Сітроен Пікассо» вирушив уздовж морського узбережжя, принагідно стріляючи в перехожих та фермерів на полях.

Новина про навіженого таксиста швидко розлетілася околицями. Перелякані люди позачинялися у будинках, на ядерному підприємстві в місті Селлафілд, розташованому по трасі на шляху вбивці, завбачливо зачинили ворота. Лише після опівдня поліція знайшла полишений автомобіль зловмисника, а через годину — і його самого: скоївши стільки злочинів, чоловік зайшов у ліс і застрелився.

Як з’ясували правоохоронці, Деррік Берд був розлученим і мешкав сам. Колеги по роботі, сусіди та знайомі характеризують його як спокійну і врівноважену людину. За попередніми даними, Берд «зійшов із гальм» після того, як напередодні посварився з братом Девідом за спадщину їхніх батьків. На користь цієї версії свідчить те, що вбивця, застреливши першим свого близнюка, дочекався родинного адвоката, який вів справу про заповіт батьків, і розрядив магазин ще й у нього.

З усіх своїх жертв убивця був особисто знайомий лише з братом, адвокатом і колегою по роботі. Всі решта — цілком випадкові люди. Колеги Берда також пригадують, що останнім часом таксист мав великі фінансові проблеми. Один із них кілька днів до трагічного дня зустрів Дерріка дуже п’яним, чого з ним раніше не траплялося. Інший пригадує, що в останні дні Берд виглядав дуже напруженим і скаржився на надто велику кількість таксистів в Уайтхейвені, через яку заробити вдається не часто.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>