«Акт державного тероризму...»

03.06.2010

Ізраїль, який своєю «піратською» атакою на гуманітарну «Флотилію свободи» налаштував проти себе переважну частину світу, вчора звільнив іще партію заарештованих під час того нападу. Нагадаємо, в ніч на 31 травня ізраїльські військові напали на караван із шести суден, який віз допомогу мешканцям блокованого Ізраїлем Сектору Газа, вбивши щонайменше дев’ятьох людей і захопивши решту. За уточненими даними, у в’язниці «Беер Шева» на півдні Ізраїлю опинився 641 симпатик палестинського народу, ще 48 із пораненнями потрапили до ізраїльських лікарень.

Більшість учасників благодійної місії представляли мусульманські країни (передусім — Туреччину), але були також громадяни Німеччини, Франції, Італії, Великої Британії, Ірландії, Греції та Польщі. Серед 124 полонених, звільнених учора, — громадяни 12 країн. Незабаром додому повернуться й інші — влада Ізраїлю ухвалила рішення звільнити та депортувати всіх затриманих учасників походу «Флотилії свободи».

Прем’єр–міністр Туреччини Реджеп Ердоган назвав дії Ізраїлю щодо мирного гуманітарного флоту в міжнародних водах «актом державного тероризму». Анкара відкликала свій дипломатичний корпус із Тель–Авіва й де–факто розірвала взаємини з Ізраїлем, хоча офіційно про припинення дипломатичних відносин не йдеться. Ізраїль після цього почав евакуацію сімей дипломатів, акредитованих в Анкарі.

Без усіляких еківоків призупинила дипломатичні відносини з Ізраїлем Нікарагуа. Хвиля обурення прокотилася всім світом, у містах Туреччини та багатьох європейських країн відбулися великі антиізраїльські демонстрації. Бандитські дії армії Країни Обітованої засудили провідні світові лідери. Прем’єр–міністр Великої Британії Девід Камерон назвав напад на караван з гуманітарною допомогою «неприйнятним» і в телефонній розмові з ізраїльським колегою висунув вимогу «дати конструктивну відповідь на справедливе обурення міжнародної спільноти».

Прем’єр Франції Фран­суа Фійон вимагає від Ізраїлю «негайно звільнити» всіх заарештованих, серед яких є дев’ятеро французів, та повернути всі кораблі й вантажі їхнім власникам. «Франція разом з Євросоюзом та ООН вимагає негайного відкритого та незалежного міжнародного розслідування» — під шквал овацій заявив Фійон у парламенті.

Дії Ізраїлю засудив Генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен, який висунув вимогу негайно звільнити всіх заарештованих, а Рада Безпеки ООН закликала провести незалежне розслідування захоплення «Флотилії свободи». Але відхилила більш різку заяву із жорстким засудженням нападу, яку пропонувала ухвалити Туреччина за підтримки кількох інших країн.

Як зазначають міжнародні оглядачі, опосередковано на заваді засудженню бандитизму знову стали США, які незмінно ставлять перепони засудженню численних порушень міжнародного права своїм близькосхідним протеже. Водночас інші політологи вважають, що нинішні дії Ізраїлю негативно вплинуть на ставлення до нього у Вашингтоні.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Президент Єгипту Хосні Мубарак наказав відкрити контрольно–пропускний пункт у районі міста Рафах на кордоні з Сектором Газа для доставки гуманітарної допомоги у цей регіон. Як повідомляє агенція «Франс пресс», відкриття кордону дозволить також надати медичну допомогу палестинцям, які перебувають в умовах блокади.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>