За сиром навздогін

03.06.2010

Значно менш цікавим, ніж зазвичай, вийшов конкурс із катання сирів на пагорбі Купера у графстві Глостершир, Західна Англія. Місцева влада взагалі заборонила цю розвагу диваків — із міркувань безпеки. Шоу відбулося, хоча й зібрало значно менше учасників та глядачів.

Уже впродовж 200 (!) років цей конкурс проводять в останній день весни. Із вершини одна за одною запускають головки сиру, а слідом за ними котяться шеренги відчайдухів. Оскільки сир високо підстрибує на крутому горбистому схилі, то й учасники забави намагаються наслідувати сирну траєкторію — перекидаються з ніг на голову, обертаються боком і майже не бояться звернути в’язи. Натомість організатори — дуже побоюються. Тож цього року в Глостерширі заборонили дурне дійство — саме з міркувань безпеки учасників. Загроза травм рік у рік зростає. Скажімо, у 2009–му із пагорба Купера намагалися збігти–скотитися 15 тисяч (!) людей. Із них 18 отримали серйозні травми.

З огляду на офіційну заборону в понеділок на пагорбі зібралися близько трьохсот осіб. Вони провели «неофіційний» конкурс. Справді, не порушувати ж двохсотлітню традицію... Ніхто не постраждав.

Учасники заходу висловили надію, що у 2011–му організатори підуть назустріч шанувальникам «швидкісного спуску» і дозволять розважатися знову на широку ногу.