Маври не зробили свою справу

02.06.2010

Перший резонансний конфлікт між главою держави та членом Кабміну стався понад тиждень тому. Не пощастило міністру вугільної промисловості Юрію Ященку, який чомусь не супроводжував Віктора Федоровича у робочій поїздці на Донбас. Запальний Янукович тоді привселюдно пригрозив, що покаже Ященкові, як треба жити й працювати у його команді. Відтак майже одразу з’явилася інсайдерська інформація, що Президент вимагає поміняти Ященка на перевіреного кадра Сергія Тулуба. Втім, як заявив один із найближчих до тіла Віктора Януковича політиків, заступник голови Партії регіонів Володимир Рибак, глава держави через деякий час відійшов від гніву і вирішив дати змогу опальному міністру виправитися.

До Костянтина Єфименка, очільника одного з «найхлібніших» відомств — Міністерства транспорту й зв’язку, у вищої влади суттєвіші претензії. Після того як команда «регіоналів» зайняла свої крісла, перед міністром поставили завдання поміняти начальників портів, які підтримують — морально і не тільки — колишнього Прем’єра Юлію Тимошенко. Про схеми фінансового дерибану в портах, які тягнуться з низової ланки на саму гору, «УМ» писала неодноразово. Але міністр поміняв тільки «найбільш БЮТівського» директора порту «Південний» Юрія Крука: його брат очолює одеську міську організацію БЮТ, а батько є народним депутатом від цієї політсили. Інші керівники водних гаваней, імовірно, могли знайти «підхід» до міністра — і цей факт неабияк розізлив Прем’єра і не тільки.

«Янукович не дасть скучати виконавчій владі», — повідомив Рибак. За інформацією з Партії регіонів, на партійній нараді у кінотеатрі «Зоряний» вирішили «розвеселити» також керівника Одеської облдержадміністрації Едуарда Матвійчука, якого місцева преса ласкаво називає «Жи Ши» (після оприлюднення написаної ним фрази російською мовою, де чиновник поставив літеру «ы» після цих шиплячих), та керівника Запоріжжя Бориса Петрова.

Самі ж винуватці можливість власної відставки категорично відкидають, запевняючи, що йдеться лише про зловісні намагання деяких осіб із Партії регіонів таким чином вирішувати власні питання. Утім за більшістю кадрових призначень традиційно криються чиїсь інтереси.

Першу спробу поміняти чиновників, які не виправдали довіри, їхні колеги мають здійснити на засіданні Кабміну вже сьогодні.