Непереможне місто

01.06.2010

На початку десятиліття українці й румуни провели між собою три контрольні матчі, й завжди сильнішими виявлялися наші південно–західні сусіди (0:1 на Кіпрі, 1:4 у Констанці, 0:2 у Донецьку). Для чергового побачення керманич «синьо–жовтих» Мирон Маркевич обрав Львів — місто, поблизу якого він народився (у Вінниках) і з яким пов’язаний тривалий період його тренерської кар’єри (в «Карпатах»). До того ж збірна України тут завжди перемагає. На стику двох традицій гору взяла приємніша: у другому матчі під орудою нового тренерського штабу національна команда перемогла Румунію, залишивши Львів містом із суто переможною репутацією.

 

На шляху до досконалості

Зрозуміло, що румуни сильніші, ніж суперник підопічних Маркевича по першому спарингу — збірна Литви. Команду Румунії очолює син Мірчі Луческу — Разван, а ще їх об’єднує з українцями невдала компанія до чемпіонату світу–2010. Тому румунські футболісти не намагалися досягти піку форми на початку червня для «мундіалю», а закінчували сезон на старому багажі. Утім, якщо для побудови нової команди у «синьо–жовтих» є ще два роки (до фінальної частини Євро–2012), то керманичу збірної Румунії належить підготувати колектив уже до осінніх відбіркових зустрічей.

На трибунах львів­ського стадіону «Україна» залишилося шість тисяч вільних місць. Уболівальники розкупили квитки по 50, 80 і 100 гривень, тоді як перепустки ціною до 400 грн. виявилися для них занадто дорогими. Знову далася взнаки істина, що функціонери від футболу й прості люди існують у різних реаліях.

У лавах суперника з перших хвилин вийшли захисник «Шахтаря» Разван Рац і хавбек «Динамо» Тіберіу Гіоане. Форвард київського «Арсеналу» Йонуц Мазілу з’явився на полі під завісу двобою. Оборону ж колективу Луческу очолював свіжоспечений володар Кубка чемпіонів Крістіан Ківу з «Інтера».

У господарів на радість публіки дебютував у збірній лівий захисник «Карпат» Ігор Ощипко. Ще один львів’янин, півзахисник Ігор Ху­доб’як, уперше «засвітився» на полі на останніх хвилинах. На «посту номер один» Олександра Горяїнова замінив «шахтар» Андрій П’ятов.

Румуни виглядали більш збалансованою командою, здатною комбінувати, наші ж брали своє бажанням і періодичними вдалими спалахами у грі. Мабуть, саме тому матч проходив «хвилями» — ініціатива переходила від одного опонента до другого. Краще гра в гостей виходила на контратаках.

Усі голи стали наслідком помилок оборони на чолі з воротарями. І П’ятов, і Лобонц пропустили «постріли» з дальніх відстаней (у своєму фірмовому стилі штрафний із 35 метрів забив Алієв). Крім того, третій кіпер «Роми» допоміг оформити дебютний гол Євгену Коноплянці. У центрі нашої оборони знову не надто вдало діяли Чигринський і Михайлик — обрізка динамівця привела до того, що підопічні Луческу навіть вийшли вперед. А переможний гол узагалі вийшов кумедним: простріл Шевченка намагалися перервати й Ківу, й Тамаш, але лише допомогли м’ячу потрапити у ворота.

Наступні кроки

Попри брак зіграності, українці подарували тренерам і вболівальникам другу перемогу поспіль. Гравців порадували президенти «Металіста» й «Шахтаря», котрі виписали футболістам солідні премії. Наразі до фонду підтримки збірної, крім них, долучився й президент «Таврії». Саме Сергій Куніцин розраховуватиметься у випадку завтраш­ньої перемоги наших у Норвегії.

А в Осло «синьо–жовті» зіграють у суттєво оновленому складі. Не летять на гру Шевченко, Алієв, Мілевський, П’ятов і Михалик, тому шанс проявити себе отримають кілька резервістів і гравців молодіжної збірної.

Також Мирон Богданович хоче залучити до національної команди іноземців зі свого клубу, що викликає неоднозначну реакцію у фанатів. Хай там як, захисник Папа Гуйє з Сенегалу й бразильський хавбек «Металіста» Едмар підтвердили свою готовність грати в нашій збірній. Справа залишилася за формальностями.

 

ПІСЛЯМОВА

Разван Луческу,
головний тренер збірної Румунії:

— Я ніколи не коментую суддівство і не плАчу, але те, що сталося сьогодні, було жахливим. Чотири дні тому тато сказав мені, що це домашня гра й Україна має перемогти. Також він мені сказав, що арбітри будуть проти нас — і рефері справді зіпсували роботу моїх хлопців.

Мирон Маркевич,
головний тренер збірної України:

— Для вболівальників матч вийшов, що треба: багато емоцій, сюжет напружений: вигравали, програвали, але таки дотиснули суперника. Моментами команда виглядала досить непогано. Щоправда, хотілося б організованіше зіграти в обороні — я маю на увазі не лише захисників, а командну гру в цілому.

Ми грали проти хорошої команди, яка знає, що робити на полі. Але голи ми пропустили з нічого. Є над чим працювати. У Норвегії спробуємо п’ятьох гравців молодіжної збірної і будемо рухатися далі.

 

ТАБЛО

Товариський матч

Україна — Румунія — 3:2

Голи: Алієв, 15; Коноплянка, 75; Ківу, 78 (у свої ворота), — Тамаш, 54; Нікулає, 63

Україна: П’ятов, Кобін (Олійник, 58), Чигринський, Михалик, Ощипко (Польовий, 62), Гусєв (Федецький, 85), Тимощук, Коноплянка, Алієв (Селезньов, 90), Мілевський (Ротань, 83), Шевченко (Худоб’як, 90+1)

Румунія: Лобонц, Тамаш, Мафтеї, Рац, Ківу, Роман (Дяк, 76), Радої, Гіоане (Кочиш, 46), Танасе (Редуц, 86), Білашко (Мазілу, 84), Крістя (Нікулає, 46)

Попередження: Федецький, 90+1 — Тамаш, 79; Нікулає, 82

Суддя — Краловець (Чехія)

Львів, стадіон «Україна», 22 000 глядачів