Цей піст завжди починається у понеділок, через тиждень після свята Трійці. А завершується — 12 липня, на свято апостолів Петра і Павла. Отже, щороку тривалість посту різна. Цього року в нас Пасха і Трійця «ранні», відповідно, і постувати будемо довше. Цей піст зветься «апостольським», а раніше його називали «постом П’ятидесятниці». «Після тривалого свята П’ятидесятниці піст є особливо необхідним, щоб його подвигом нам очистити думки і зробитися гідними дарів Святого Духа», — пише святий Лев Великий. У ІІІ столітті в «Апостольскому переказі» Іполита Римського про походження цього посту записано, що коли якась людина не змогла попоститися перед Великоднем, то хай зробить це в тиждень після П’ятидесятниці (Трійці).
Петрівку вважають постом нестрогим: рибу можна їсти щодня, окрім середи і п’ятниці. «Спасівка від Бога, а Петрівку баби вигадали, щоб сир та масло зібрать», кажуть старші люди. Сир і справді збирали і солили в діжечках — коли піст завершувався, з нього робили смачні вареники. У саму ж Петрівку смакували буряковими і щавлевими борщами, кашами. У піст, як відомо, не гуляють весіль і намагаються не зловживати алкоголем і тютюном. А от від супружніх обов’язків священики утримуватися не радять.