НОВИНИ ПЛЮС

29.05.2010

У Молдові заборонять комуністів?

Влада Молдови може заборонити найбільшу в країні Партію комуністів, яка втратила владу минулого року. Як заявив на прес–конференції в Кишиневі в.о. президента Молдови, голова парламенту Міхай Гімпу, він готується запропонувати парламенту оголосити Партію комуністів поза законом. Гімпу зазначив, що парламент ухвалить рішення на підставі доповіді комісії з вивчення та оцінки тоталітарного комуністичного режиму. Партія комуністів є найбільшою в Молдові політичною силою, парламентська фракція якої налічує 43 депутати зі 101.

Теракт у Пакистані: 2 тисячі заручників

Група озброєних бойовиків під час п’ятничної молитви атакувала дві мечеті в пакистанському місті Лахор, захопивши в заручники близько двох тисяч людей. За попередніми даними, внаслідок стрілянини та вибухів підірваних терористами гранат загинуло щонайменше 30 людей, поранено понад 50. Учора по обіді поліція Пакистану повідомила, що їй вдалося звільнити одну із захоплених мечетей, убивши п’ятьох бойовиків. Обидві мечеті, розташовані за кілька кілометрів одна від одної, належать мусульманській секті Ахмаді, членів якої радикальні ісламісти не визнають мусульманами.

Нафту вдалося зупинити

Аварія на нафтовій платформі компанії «Брітіш петролеум» у Мексиканській затоці визнана найбільшою в американській історії. Як повідомляє газета «Нью–Йорк таймс», з моменту руйнації платформи в океан щоденно виливалося від 12 до 19 тисяч барелів нафти на добу, що майже втричі більше, ніж вважалося раніше. Тим часом фахівці «БП», які проводять роботи із зацементування свердловини, обережно прогнозують, що цього разу їм вдасться зупинити витік нафти. Однак напевне говорити про те, що операція «топ кілл» («досконале вбивство») виявилася вдалою, можна буде не раніше, ніж через добу по її завершенні.

Тим часом президент США Барак Обама продовжив мораторій на буріння свердловин на шельфі США ще півроку. Раніше він виступав за зняття цього мораторію, але після аварії в Мексиканській затоці під тиском екологів погодився переглянути свою позицію.

Росія передасть Польщі лише копії

Росія передасть польській стороні копії записів бортових самописців президентського літака Ту–154, який розбився 10 квітня під Смоленськом. Самі «чорні скриньки» до кінця розслідування залишатимуться у комісії Міждержавного авіаційного комітету в Москві. Про це повідомила представниця МАК Марина Шнітова. За її словами, передача копій записів польській стороні відбудеться 31 травня.

Саакашвілі знову з’їсть краватку, якщо...

Президент Грузії Михаїл Саакашвілі заявив, що готовий іще раз з’їсти свою краватку, якщо хтось зможе довести, що на чорноморському узбережжі якесь із міст розвивається швидше за Батумі. Як повідомляє Newsru.com, про це грузинський лідер заявив на одній із нових площ Батумі під час нагородження випускників–медалістів. Нагадаємо, в серпні 2008 року, під час воєнного конфлікту Росії та Грузії, увесь світ обійшли кадри британської Бі–Бі–Сі, на яких Саакашвілі, розмовляючи по телефону, жмакав у роті кінчик своєї краватки.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>