Пісні з вогнем

29.05.2010
Пісні з вогнем

Виступ Альоші в першому півфіналі. (Рейтер.)

Усі меломани України у четвер ввечері припали до екранів ТБ в очікуванні, чим завершиться другий півфінал «Євробачення–2010». Їх цікавив далеко не рівень суперників Альоші. Були побоювання, що голосиста дівчинка через брак часу на підготовку може пролетіти у півфіналі. Тим паче що Олена Кучер, саме таким є справжнє ім’я артистки з чоловічим псевдо, за день до виступу отруїлася креветками і дуже зле почувалася. «Допомагає наше вітчизняне активоване вугілля. Мені так набридли ці всі репетиції. Швидше б відспіватися і закінчити з цим «Євробаченням», — розповіла в інтерв’ю одному з телеканалів у день другого півфіналу Альоша.

Після десятка вечірок, де дівчина активно тусувалася, гри у футбол, яку вона організувала для конкурсантів, і отруєння креветками Альоша справді виглядала страшенно втомленою. Здавалося, ще одна крапля, вона сяде на літак і полетить до мами в Запоріжжя. Не дочекалися! І слава Богу. Ввечері під номером «8» Альоша вийшла на сцену і полонила серце Європи діапазоном голосу в чотири октави.

 

«Добрі люди», почуйте Альошу

Та жінка, яка вийшла на сцену в Осло, мало чим нагадувала переможницю національного відбору — милу дівчину з білявими кучерями. З Альоші зробили ревну берегиню Чорнобильської зони, змучену болем, трагедією, яка в екстазі тривоги закликає людей берегти екологію, любити навколишнє середовище. Її схрещені іксом ноги під час виконання Sweet People («Добрі люди») тільки підкреслювали, як ця проблема болить бідолашній.

Прозоре плаття, як не дивно, зістарило дівчину років на 20, і вирівняне волосся теж не пішло на користь Альоші. Чорний капюшон, в якому Олена проспівала першу частину пісні, взагалі навернув на телеглядачів хвилю моторошності і незрозумілої містичності. Але за словами Олександра Пономарьова, вона витягне будь–яку пісню, іміджем Альошу не зіпсуєш. Та й ісландці Хері Бйорк, яка у першому півфіналі заворожила всіх вокалом, голос Альоші дуже сподобався. «Добрі люди», здається, Альошу почули і віддають за неї велику кількість балів.

Вокал понад усе

Тішить, що у фінал не проходять випадкові люди. Завдяки змішаному голосуванню (50 відсотків належить телеглядачам, 50 — професійному журі) вибирають найсильніших. Безперечно, інтригою номер один був виступ азербайджанки Сафури. І не тільки тому, що чоловік Руслани Олександр Ксенофонтов готував дівчину в Києві. Цікаво було подивитися, що у ній є таке особливе, що Сафура автоматично стала фаворитом «Євробачення». Наприкінці квітня «УМ» зустріла смагляву конкурсантку на одній зі столичних вечірок. Довгонога красуня танцювала під сценою з екс–чоловіком Лілі Подкопаєвої Тимофієм Нагорним і нічим особливим не впадала у вічі. Клуб був по вінця набитий журналістами і папараці, та всі чомусь подумали, що це нова пасія Нагорного. Про те, що серед них, можливо, майбутня переможниця «Євробачення», нікому й на думку не могло спасти. Сафура в Осло справді виступила гідно і ще раз підтвердила, що заслуговує бути фавориткою конкурсу. Її синя сукня з довгим шлейфом і «Краплі», пролиті через нерозділене кохання, надовго засядуть в уяві телеглядачів.

Третє місце, за прогнозами букмекерів, належить ізраїльтянину Арелю Скаату. Хлопець чудово заспівав на івриті ліричну баладу Millim. Спантеличило те, що він такий молодий, вродливий і, на перший погляд, активний у житті, весь виступ простояв на одному місці, ніби боячись зробити хоч один порух. До речі, Василь Лазарович, який мав їхати на «Євробачення», встиг висловити своє невдоволення від другого півфіналу. На його думку, всі учасники фальшивили, а ізраїльтянин найбільше, тому не гідний бути у фаворитах. А от Альоша Василеві сподобалася, хоча й назвав її «жертвою ситуації».

Красою, розкішним волоссям і оксамитовим голосом вразила вірменка Єва Рівас. Дівчина виросла в Ростові–на–Дону, але з її романтичної балади Apricot Stone («Абрикосова кісточка») про те, як вона була маленькою дитиною, так і повіяло вірменським колоритом. Шарму додав легендарний у Вірменії дударик Діван Гаспарян. Через шарм Єви і гру Дівана на балет і бек–вокалісток ніхто не звертав уваги. Симпатію в українців викликала грузинка Софія Ніжарадзе. Її пісня Shine нічим особливим не виділялася, а от хореографічна постановка зі всіх конкурсантів була найпластичніша і несла в собі сонячний потік грузинської енергії. А ще фішкою номера стали сценічні костюми кольору грузинського прапора.

У правилах «Євробачення» не прописано, що володар першого місця може ще раз брати участь у конкурсі. Коли «УМ» запитала Руслану, чи не хотіла б вона ще раз підкорити Європу, співачка тільки розсміялася. «Переді мною є інші вершини. Я маю чим займатися», — сказала Руслана. З нею не погодилася б переможниця «Євробачення–1993» Ніам Кавана з Ірландії. Цього року 42–річна співачка знову приїхала за першим місцем. Її пісня It’s for you звучала чудово в супроводі флейти і, щиро кажучи, просилася на кадри з фільму «Титанік». Та зовнішні аспекти всю романтику перекривали. У принципі, її участь — це гарний приклад для багатьох конкурсантів, яким вокалом треба володіти, щоб їздити на «Євробачення».

Дует із Данії сформували спеціально для конкурсу. Томас Крістенсен, який свого часу заробляв на хліб у Росії, і Христина Шані зіспівалися чудово і зіграли роль романтичної пари на всі 100, але пісня In a moment like this була без родзинки і вже до завершення півфіналу призабулася. Джон Лілігрін із Уельсу представляв Кіпр разом з інтернаціональною групою The Islanders. І пісня гарна, і голос приємний, та й імідж хлопця з гітарою з сусіднього подвір’я дав йому шанс виконати Life looks better in spring ще раз у фіналі.

За два півфінали турецький гурт MaNga став найдрайвовішим і найоригінальнішим. Позаду соліста танцювала дівчина–робокоп чи термінатор, а їхній кліп знятий у стилі «Аватара». На завершення пісні турки потонули у вогнях. Якщо у першому півфіналі можна було рахувати скрипки і крила, то другий півфінал горів різними вогнями. Щоб відповідати назві пісні Playing With Fire, румуни Паула Селінг та Ові у прямому сенсі слова побавилися з вогнем. Язики полум’я вистрибували звідусіль, навіть із химерного двостороннього піаніно.

Трусами світили не тільки дівчата

У другому півфіналі попрощалися зі Швейцарією, Швецією, Нідерландами, Словенією, Хорватією, Литвою — у номерах цих конкурсантів переважало шоу, а не вокал. Швейцарець Міхаель ван дер Хайде у золотистому фраку із феєрверками і музикантом із балалайкою на задньому плані наробив балагану на всю Теленор Арену. Анна Бергендаль зі Швеції викликала відразу через свою гітару. Ну не жіночий це інструмент, особливо в руках блондинки. Нідерланди привезли в Осло цілий ляльковий театр, а дітей під час прямої трансляції конкурсу, яка йде досить пізно, кладуть спати. Тож шанувальників ляльок знайшлося малувато. Хорватська «ВіаГра» Feminnem скільки не світила ногами і не стріляла оченятами, прохідну кількість балів так і набрала. Мабуть, труси цього року — не в моді. У цьому переконалися литовські хлопці з гурту InCulto. Починали вони свою композицію I can’t dance досить привабливо. Чемні п’ятеро парубків, явні конкуренти розбишакам–грекам, подобалися багатьом телеглядачам до моменту, поки не зірвали з себе картаті штани і не затанцювали у сріблястих трусах.

 

ПРЯМА МОВА

Юрій Фальоса, продюсер

«Ми всі вболівали за Україну. Вважаю, що Альоша — найкраща з конкурсанток. Їй невдало підібрали імідж і одяг, не відпрацювали зовнішність. А це відіграє важливу роль, дуже сильно впливає на бали. Та у вокальному плані вона показала вищий клас. Мені дуже сподобався ізраїльтянин. У нього великі шанси. Дуже сподобалися литовці, але вони, на жаль, не пройшли. Дівчинка з Азербайджану прекрасно виступила. Прогнози про її перемогу можуть справдитися. Те, що Азербайджан може збанкрутувати, якщо наступного року «Євробачення» поїде в Баку, нісенітниці. Країна від цього тільки виграє. Річ у тім, що цього року рівень конкурсантів дуже слабкий. Європі по барабану, кого туди відправляти. Їм немає сенсу на конкурс витрачати гроші. Звідти професіонали на «Євробачення» не їдуть. Конкурс цікавий країнам третього світу, щоб засвітитися в Європі, на телебаченні, так би мовити повипендрюватися. Тому найкращі номери — з країн пострадянського простору. І взагалі, серед усіх учасників на «Євробачення» заслуговують чотири конкурсанти — з Азербайджану, Ізраїлю, України та Ірландії. Ну ще у Данії готовий хіт. Решту треба відсіяти».