НОВИНИ ПЛЮС

27.05.2010

Катинь–2 — провина пілотів?

Керівник державної комісії Польщі з розслідування авіаційних подій Едмунд Кліх заявив, що в катастрофі президентського літака під Смоленськом винен польський екіпаж. За словами Кліха, «пілоти проігнорували всі попередження автоматичної системи безпеки літака про небезпеку» і «пішли на надмірний ризик».

«Загиблим у боротьбі з Росією присвячується...»

У Грузії вчора урочисто відзначили День відновлення незалежності. Окрім параду та інших святкових заходів, у Тбілісі відбулося відкриття пам’ятника героям, полеглим у боротьбі з Росією. Як повідомляє ТСН із посиланням на тбіліську мерію, автором монумента, що являє собою 48–метрову стелу зі скла і металу, є іспанський архітектор Альберто Домінго Кабо. В основі пам’ятника висічено імена майже 3500 грузинів, загиблих у боротьбі з російськими окупантами з 1918 по 2008 рр.

«Патріоти» вже в Польщі

У польське місто Моронг, розташоване на півночі країни за 60 км від російсько–польського кордону, прибула перша батарея американських ракетних комплексів «Патріот». У Моронзькому військовому окрузі ще раніше розмістилися більше сотні військовослужбовців армії США, які будуть обслуговувати ракетні комплекси. Як повідомляє «Інтерфакс», учора відбулася урочиста церемонія привітання американських військовослужбовців на польській землі.

Тим часом проти розміщення американських ракет у Польщі поблизу російського кордону виступила Москва. «Така військова діяльність не сприяє зміцненню нашої спільної безпеки, розвитку відносин довіри і передбачуваності в цьо­му регіоні», — йдеться в оприлюдненій із цього приводу заяві МЗС Росії. У відповідь міністр оборони Польщі Богдан Кліх відкинув наявність стратегічних міркувань при виборі місця розміщення комплексу «Патріот» і наголосив, що «в Моронгу просто кращі умови».

Іранський режисер–дисидент вийшов на волю

Влада Ірану звільнила під заставу у 200 тисяч доларів опозиційного режисера Джафара Панахі, заарештованого в березні. Іранська опозиція та колеги Панахі за кордоном переконані, що арешт безпосередньо пов’язаний із професійною діяльністю режисера, деякі стрічки якого заборонені до показу в Ірані. Генеральний прокурор Тегерана Аббас Джафарі–Доулатабаді це спростовує, заявляючи, що затримання кінорежисера, відзначеного нагородами багатьох міжнародних кінофестивалів, не має нічого спільного з його професією, а також не пов’язане з політикою.

Як повідомляє агенція «Франс пресс», справу Панахі буде передано на розгляд у революційний суд Ірану. Ця судова установа займається особливими злочинами, у тому числі пов’язаними з держбезпекою, і її вердикт оскарженню не підлягає. Рішення про звільнення 49–річного Панахі було ухвалене після того, як режисер оголосив голодування на знак протесту проти свого ув’язнення. Він вимагав зустрічі з адвокатом, з родичами, а також наполягав на проведенні відкритого процесу у його справі.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>