На рівні, але без місії

27.05.2010

Незважаючи на зміну влади і «коригування» в деяких питаннях зовніш­ньої політики, знижувати рівень відносин із НАТО Україна не збирається. У цьому представники нашої держави переконували євроатлантичних партнерів учора під час засідання спільної робочої групи з оборонної реформи Україна—НАТО, яке відбулося в Києві. «Ми зацікавлені в підтримці політичного діалогу з НАТО, — заявив, зокрема, заступник міністра закордонних справ Костянтин Єлісєєв. — Україна й надалі виконуватиме раніше взяті на себе зобов’язання у відносинах з Альянсом. Ми маємо намір продовжувати всебічні внутрішні реформи і цінуємо допомогу НАТО в цьому напрямі». За словами Єлісєєва, відносини України з Північноатлантичним Альянсом розвиватимуться на принципах, окреслених Хартією про особливе партнерство. Дипломат нагадав, що Україна є єдиною з країн — не членів НАТО, яка бере участь у Силах реагування Альянсу.

На тому, що питання співпраці з НАТО для нас у зовнішній політиці залишається пріоритетним, наголосив і перший заступник секретаря Ради національної безпеки та оборони Степан Гавриш. Зазначивши при цьому, що одночасно Україна «розвиває стратегічну співпрацю з Росією».

А тим часом УНІАН із посиланням на джерело в Міністерстві закордонних справ повідомляє, що МЗС планує поєднати досі окрему місію України при НАТО з посольством у Бельгії та Люксембурзі. За даними агенції, зовнішньополітичне відомство України вже подало агреман на призначення послом у Бельгії та Люксембурзі і водночас послом при НАТО Ігоря Долгова.