Мама на похорон не прийшла

26.05.2010

Про цього хлопчика з Білопільського району «УМ» розповідала на початку року. Його довелося госпіталізувати, забравши з міліцією у батьків. На сполох тоді забила голова сільради. А коли співробітники кримінальної міліції у справах дітей зайшли до будинку, були вражені тим, у якому стані знаходяться діти.

Сьогодні відоме продовження страшної історії. Чотирирічну дитину привезли до місцевої лікарні непритомною. Лікарі встановили діагноз — двостороння пневмонія. Тож після невідкладної допомоги відправили хлопчика до реанімаційного відділення обласної дитячої лікарні. Там до основного діагнозу додався букет інших: затримка психофізичного розвитку, гіпотрофія, залізодефіцитна анемія, численні пролежні, педикульоз. Захворювання та навіть вигляд хлопчика свідчили про поганий догляд і недостатність харчування. Дитина у своєму віці не ходила, хоча, як пригадували сусіди, хлопчик, поки його бачили у дворі, ходити вже вмів, але розучився.

«З аналізу медичної документації можна зробити висновок, що батьки дитини своєчасно не звернулися по медичну допомогу, — стверджує помічник прокурора Білопільського району Оксана Коваленко. — Ускладнення пневмонії виникає на четверту–шосту добу, якщо немає належного лікування. Хвороба, як відомо, починається з кашлю, який мати Андрійка не могла не помітити. Вона просто не мала права ігнорувати хворобливий стан хлопчика».

Та мама була «зайнята» — вона пила. Батько хлопчика постійно їздив на заробітки, а коли з’являвся, більше разом із дружиною долучався до чарки, ніж до виховання дитини. І так — роками. «Дивує факт, що впродовж усього часу сім’я не стояла на обліку в органах опіки та піклування як неблагонадійна», — каже Оксана Коваленко.

Після тривалої боротьби лікарів за життя хлопчика, він усе ж помер. Ховали його бабуся з дідусем. Мати на похорон не прийшла. І на допиті говорила про те, що сталося, як про щось буденне. Тепер у буднях тридцятирічної жінки настане різноманіття. За фактом злісного невиконання нею обов’язків із догляду за дитиною прокуратурою Білопільського району порушено кримінальну справу за статтею, що передбачає покарання у вигляді обмеження або позбавлення волі на термін від двох до п’яти років. Слідство триває.