Конструктивна класика

26.05.2010

На конкурс, оголошений ще позаминулого року, надійшло 92 проекти від фахівців із багатьох міст України та Росії. До «фіналу» потрапило 18 робіт, серед яких члени журі найвище оцінили ескіз дніпропетровських архітекторів. Друге і третє місце дісталися відповідно харківським та київським зодчим. Переможці отримають за свою роботу по 100, 30 і 10 тисяч гривень.

Свій вибір на користь п’ятиповерхової будівлі площею 5 тисяч квадратних метрів, члени журі пояснили тим фактом, що цей проект найвдаліше впишеться в архітектурну стилістику майдану Свободи, збудованого в 30–х роках минулого століття у стилі конструктивізму. Тобто бібліотека не дисонуватиме з масштабним ансамблем корпусів Національного університету імені Каразіна, по сусідству з яким буде збудована. А також гармонійно доповнить центральну будівлю майдану і найвідоміший символ Харкова — Держпром.

Як повідомив головний архітектор міста Сергій Чечельницький, втілювати у життя новий проект харків’яни почнуть не пізніше весни наступного року. Часу на роботу не так уже й багато, адже до початку «Євро–2012» на майдані вже має стояти бодай готовий корпус читальні. Сама бібліотека запланована як надсучасний просвітній заклад, де усі друковані примірники матимуть свої електронні аналоги. Тут також розмістять найбільший в Україні комп’ютерний зал на 350 місць, багатофункціональний сервісний центр, сектор для проведення публічних заходів, а, може, навіть музей.

Цікаво, що син Євгена Кушнарьова — Андрій, який був запрошений у журі, віддав перевагу роботі не дніпропетровських, а київських архітекторів. «У цьому питанні не варто поспішати, — сказав він. — Гадаю треба детальніше обговорити проект переможців і, взявши його за основу, за певну концепцію, ретельно доопрацювати».