НОВИНИ ПЛЮС

26.05.2010

У пам’ять про Шевченка

Представники українського політикуму взяли участь у заходах із нагоди 149–ї річниці від дня перепоховання праху Тараса Шевченка. Юлія Тимошенко відвідала панахиду в Церкві Різдва Христового, яку відправив патріарх Київській і всієї Русі–України Філарет. У цій церкві у травні 1861 року було встановлено труну з тілом Шевченка на шляху з Санкт– Петербурга до Канева.

«Наша Україна» вшановувала пам’ять Тараса Шевченка в Каневі. На Чернечій горі було проведено панахиду. Також молебень відбувся біля пам’ятного знака Олексі Гірнику, який у 1978 році здійснив акт самоспалення на знак протесту проти русифікації та недотримання прав і свобод громадян у Радянському Союзі.

Голова ВР Володимир Литвин вшанував пам’ять Шевченка в Харкові біля пам’ятника.

Заяви

Президент України виступає за розподіл майна колишнього СРСР між усіма країнами, що входили до складу Союзу. «Ми ніколи не визнаємо цього. Ми вважаємо, що його (майно) треба розділити між країнами. А як це зробити, механізму поки не знайдено», — заявив Віктор Янукович в інтерв’ю кільком телеканалам.

Русифікація

Партія регіонів працює над законопроектом, який передбачає розширення прав російської мови. За словами «регіоналки» Олени Бондаренко, цей закон «зніме багато питань», у тому числі в освіті та кінопрокаті. «Він буде вводити обов’язкову вимогу — запитувати студентів і батьків учнів, якою мовою вони хочуть учитися. Російська мова повернеться й у суди», — заявила Бондаренко.