Янукович скучив за «перегонами»

26.05.2010

Віктор Янукович виступив з ідеєю провести вибори місцевих рад, сільських і міських голів іще цього року. «Конституція вимагає провести вибори цього року. Відкладати їх далі — означає порушувати Конституцію. Це неприпустимо, і я на це ніколи не піду», — заявив Президент в інтерв’ю кільком телеканалам.

Донедавна здавалося, що плутану шараду з місцевими виборами розгадано. Нагадаємо, голосування мало відбутися цієї весни. Проте Верховна Рада відклала «перегони», посилаючись на відсутність коштів і недосконалість законодавства про місцеві вибори. У квітні було запропоновано вихід: провести вибори 27 березня 2011 року, а до наступної весни — вдосконалити законодавчу базу. У квітні парламент підтримав відповідну ініціативу, яка вимагає внесення змін до Основного закону, й відправив її на експертизу до Конституційного Суду. За цю ідею практично в повному складі (169 зі 172 депутатів) проголосували депутати Партії регіонів. Який ґедзь їх укусив тепер — невідомо...

Перші натяки «регіонали» почали виголошувати наприкінці минулого тижня. Газета «Дзеркало тижня» надрукувала кілька положень із законопроекту, який нібито готують «Регіони». У неділю ввечері Янукович підтвердив здогадки. «Моя особиста точка зору — я вважаю, що на рівні селищному треба проводити мажоритарні вибори, щоб люди своїх депутатів знали, щоб вони були закріплені за територією. На рівні районів, міст, області — обов’язково треба створювати систему, при якій би знову–таки депутати були закріплені за територією», — заявив Янукович.

Голова Верховної Ради Володимир Литвин розкритикував ідею колег по коаліції. Він певен, що вибори мають відбутися 27 березня. До майбутньої весни слід уніфікувати терміни повноважень депутатів місцевих рад і голів. Нагадаємо, за Конституцією, місцеві ради обираються на 5 років, а голови — на 4 (саме цю проблему й пропонує вирішити проект конституційних змін, запропонований Литвином). Оскільки процедура внесення змін до Конституції займає дві чергові сесії ВР, до осені політикум навряд чи встигне. «Я думаю, що провести вибори, якщо дотримуватися всіх правил, норм і процедур, у цьому році просто неможливо», — наполягає Литвин.

Лідерка БЮТ Юлія Тимошенко сказала, що маніпулювання з датою виборів від початку було неконституційним. Вона заявила, що «скасування місцевої кампанії цієї весни — безпрецедентне саме по собі. Це ще один приклад корозії демократії». Янукович вирішив проводити місцеві вибори після того, як сформував вертикаль, покпинила Тимошенко в інтерв’ю «Лівому берегу».

Експерти вважають, що проведення виборів восени справді гратиме на руку Януковичу, бо влада ще зберігатиме міцність. Натомість до 2011 року може знизитись і авторитет Януковича, і популярність Партії регіонів.