НЬЮЗ РУМ

22.05.2010

Барабани і піаніно за японські гроші

Уряд Японії, починаючи з 1998 року, щорічно у рамках програми «Офіційна допомога для розвитку», яка розрахована на підтримку культурних і освітніх установ у різних країнах світу, надає грошові гранти Україні. За даними японської сторони, за цей час грошова допомога склала понад 150 млн. дол. Театри і навчальні заклади у Києві, Львові, Донецьку і Харкові отримали 10 культурних грантів. На днях японці виділили для України чергову допомогу в розмірі 340 тис. дол. на оновлення технічної бази Київському інституту музики ім. Р. М. Глієра. За ці гроші закуплять нові ударні й духові інструменти, а також концертний рояль.

Київський інститут музики Глієра за час свого існування підготував велику кількість музикантів, які відомі не тільки в Україні, а й далеко за її межами. Однак через обмежені фінансові можливості інститут має труднощі з оновленням музичних інструментів. У зв’язку з цим інститут звернувся по допомогу до уряду Японії у рамках так званих «Культурних грантів». У квітні Японія погодилася допомогти музикантам інституту Глієра. Угоду в формі обміну нотами у четвер підписали Надзвичайний та Повноважний Посол Японії в Україні Тадаші Ідзава та міністр економіки України Василь Цушко.

Кабмін ігнорує кіношників

На початку тижня приголомшила новина про те, що у зв’язку з виходом на пенсію 12 травня Ганна Чміль звільнилася з посади голови Державної служби кінематографії, не допрацювавши, згідно з угодою, декілька місяців. Тепер вона очолює Національний центр Олександра Довженка. В Міністерстві культури і туризму та в Національній спілці кінематографістів чекали на кандидатуру, яку висуне Кабмін, щоб розглянути та узгодити призначену на цю високу посаду кандидатуру. Однак кінематографістам не судилося вибирати собі голову. Прем’єр–міністр України Микола Азаров розпорядженням від 19 травня 2010 року № 1053–р призначив головою Державної служби кінематографії Катерину Копилову.

У прес–службі Міністерства культури і туризму поки що не володіють інформацією про попередні місця роботи новопризначеної голови Держкіно. Кінематографістам новий керівник теж не знайомий.

Вірші в руках автора

Хто краще за поета може відчути його поезію, подумала Оксана Забужко і записала першу аудіокнигу «Оксана Забужко читає свої вірші». Аудіо–диск із поезією Оксани Забужко виданий «Фактом» спільно зі студією KWA Sound Production. Це вибрані вірші зі збірки «Друга спроба», начитані самою авторкою. Ті, кому пощастило бувати на творчих вечорах поетки, знають, що читання поезії Оксаною Забужко наживо — магічне дійство. «Вона блискуче подає вірші: повністю віддається читанню, робить це майстерно й проникливо. Вишуканий звуковий супровід від Миколи Петровського, Валерія Антонюка поглиблює настрій, але залишається лише тлом. Запис — студійний, проте він на 100 відсотків передає неповторну атмосферу під час зустрічей із поеткою», — пише «Друг читача».

Крім диску, комплект має буклет із текстами, що увійшли до запису.

Будемо разом

Український гурт «Гайдамаки» запросили виступити 26 червня на сцені найбільшого фестивалю музики та мистецтв у країнах Балтії — Be2gether («Будемо разом»). Музичне дійство вчетверте відбудеться в Литві на історичних землях замку Норвілішкес в унікальних за своєю природою околицях містечка Дєвянішкес. На фестивалі буде три сцени, на яких звучатимуть рок, worldmusic, електронна та альтернативна музика. Одну зі сцен поставлять всього за 50 метрів від кордону з Білоруссю. До речі, кордон огинає всю фестивальну територію, а під час проведення Be2gether узагалі майже стирається. Крім музики, фестиваль насичений спортивними змаганнями з боссаболу, роботою творчих майстерень, виставами та кінопоказами під відкритим небом.

Разом із «Гайдамаками» гратимуть гурти з Великобританії, Данії, Австралії, Литви, Росії, Білорусі, Австрії. У різний час відвідувачів Be2gether забавлятимуть Zdob Si Zdub, Gogol Bordello, Groove Armada, Tricky, Morcheeba, «Ляпис Трубецкой».