НОВИНИ ПЛЮС

20.05.2010

Україна—ЄС

Україна планує в цьому році вирішити питання про створення зони вільної торгівлі з Європейським Союзом. Про це вчора заявив Президент Віктор Янукович у Києві на зустрічі з інфантом Іспанії, двоюрідним братом короля Доном Карлосом де Бурбоном. Надалі вже цього року Янукович планує почати процес лібералізації візового режиму з Європою. «Кінцевою метою такого процесу має стати встановлення безвізового режиму для українців до країн Європейського Союзу», — цитує Януковича «Інтерфакс».

Молодіжний спротив

Учора в Києві на території Спілки письменників відбулася прес–конференція лідерів низки молодіжних організацій із нагоди підписання меморандуму про їх об’єднання в «Молодіжний рух «Спротив». Ця структура має координувати дії молоді для «ефективного реагування на будь–які спроби зазіхнути на суверенітет та національні інтереси» і протистоятиме перетворенню України на авторитарну державу. Під текстом меморандуму підписалися ВМГО «Молодіжний націоналістичний конгрес», «Батьківщина молода», «Молодий Народний рух», «Молодіжний Союз «Наша Україна», «Студентське братство», «Національний студентський союз», Профспілка студентів, аспірантів та молодих спеціалістів «Моноліт», МГО «Патріот» та ін.

Позиція США

У Вашингтоні уважно стежать, аби кроки у відносинах між Москвою та Києвом не поставили під загрозу суверенітет України. Про це заявив колишній посол США в Україні, а зараз — віце–президент Американського інституту миру у Вашингтоні Вільям Тейлор. Як повідомляє «Голос Америки», Тейлор висловив задоволення тим, що відносини між Україною та Росією поліпшуються, однак водночас зазначив: «Злиття ядерних, газових індустрій, поступки територією в Керченській протоці, домінування однієї країни над іншою — це, на мій погляд, становить загрозу суверенітету України і це стане приводом для занепокоєння США».

Новий варіант злиття газових структур

Одним із варіантів об’єднання активів російського «Газпрому» і «Нафтогазу України» може стати створення спільного підприємства. Про це повідомив віце–прем’єр РФ Ігор Сєчін.

Зачистка Януковича в російському інтернеті

У російському сегменті інтернету «зачистили» відео з падінням вінка на Президента України Віктора Януковича. Так, у пошуковій системі «Яндекс. Відео» від позавчорашнього дня не знайдеш жодного відеоролика з цим записом, хоча західний сервіс Google видає понад 200 результатів. Адміністарція найпопулярнішої в Росії соціальної мережі «ВКонтактє» також видалила всі вставки з конфузом Януковича, інформує сайт watcher.com.ua. Водночас це відео б’є всі рекорди українського інтернету. За оцінками експертів, до кінця тижня цей сюжет на сервісі Youtube набере до 5 мільйонів переглядів.