Донія не помічають

20.05.2010
Донія не помічають

Так «регіонали» били Олеся Донія (закриває голову руками). (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

Народному депутатові Олесю Донію, який після бійки на засіданні парламенту 27 квітня зліг у лікарню зі струсом мозку, нарешті призначили судово–медичну експертизу для визначення ступеня тяжкості тілесних ушкоджень. Про це позавчора ввечері заявив прокурор Києва Юрій Ударцов. «І тільки після цього буде визначено, визнавати його потерпілим чи ні. Зараз у нього такого статусу ще немає», — цитує Ударцова агенція УНІАН. Прокурор відзначив, що аналогічні експертизи призначені й депутатам від інших політичних сил, які брали участь у зіткненнях під час розгляду постанови про ратифікацію газово–флотських угод.

Кореспонденту «УМ» вдалося зв’язатися з Донієм. Пан Олесь сказав, що почувається краще, але відмовився давати коментарі. Він лише заявив, що правоохоронці не проводили з ним жодних дій (уже минув третій тиждень!).

Натомість представник Донія Володимир Бойко заперечив, що прокуратура призначила експертизу. «Це брехня, спрямована на відволікання уваги від брутальних процесуальних порушень прав Донія, — заявив правник у коментарі «УМ». — Коли Ударцов каже про те, що питання вирішуватиметься після експертизи, він свідомо вводить в оману. Нічого подібного не передбачено законодавством: спочатку треба з’ясувати, чи людина потерпіла — й лише після цього проводити експертизу».

Відповідаючи на запитання, наскільки адекватною може бути експертиза, якщо з моменту побиття минуло понад три тижні, Бойко відповів: «Експертиза проводиться по документах. Експерт витребує медичну документацію, визначає ступінь важкості тілесних ушкоджень, дивиться, у якому стані потерпілий прибув у лікарню, дивиться на лікування (адже можна цілий місяць годувати пацієнта вітамінами, чаєм) — і робить висновок». Пан Бойко відзначив, що для самої справи неважливо, якими були тілесні ушкодження. Це може впливати лише на міру покарання і компенсацію завданої шкоди.

Володимир Бойко ще 29 квітня звернувся до прокуратури Києва із заявою про визнання Олеся потерпілим. «До сьогодні заява не розглянута. Жодного рішення не ухвалено. Без цього призначити експертизу неможливо», — пояснює юрист.

Слідчий прокуратури Олександр Нечвоглод заявив Бойку, що в нього… не було часу розглядати заяву представника—помічника нардепа. У лікарні «Феофанія», де перебуває Доній, відмовилися звертатися до міліції. Хоча ескулапи мають доповідати органам внутрішніх справ, якщо на облік прийшов пацієнт із травмами, які можуть мати кримінальне походження. Помічник депутата Олександр Сидоренко спробував викликати міліцію до «Феофанії», однак наряд не приїхав. А виклик, здійснений помічником, зник з обліку, який ведеться МВС.