Програв — отримай покарання

20.05.2010
Програв — отримай покарання

Розгромивши фінів, збірна Росії довела серйозність претензій на «золото». В атаці — лідер росіян Олександр Овечкін. (Фото Рейтер.)

На світовому форумі в Німеччині залишилося зіграти вісім матчів, в яких октет найкращих збірних розподілить медалі. Уже в чвертьфіналі сьогодні битимуться між собою головні фаворити турніру — команди Канади й Росії.

Наші сусіди ставляться до цього протистояння, як до очікуваного реваншу за розгром на Олімпійських іграх–2010 (3:7), хоча склади обох суперників значно відрізняються від тих, що змагалися у Ванкувері. Особливо це стосується олімпійських чемпіонів — канадців. Мало того, що в лавах родоначальників хокею зараз немає зірок першої величини, так і до другого етапу чемпіонату світу вони поставилися зневажливо. До чвертьфіналу Канада пройшла, посівши лише четверте місце в групі й випередивши норвежців тільки за рахунок перемоги в очній дуелі. Тож і отримала найсильнішого опонента з іншої кваліфікаційної групи — як покарання. Утім саме канадці вміють найкраще налаштовуватися на матчі «плей–оф», і заздалегідь викидати білий прапор перед росіянами вони не збираються.

В інших чвертьфіналах сьогодні зустрінуться Фінляндія — Чехія, Швеція — Данія, Швейцарія — Німеччина.

До провідної вісімки данці пробилися вперше, а німці — після тривалої перерви. Господарі мають усі шанси пройти й далі, адже в Мангеймі їх підтримуватиме переповнена 13–тисячна арена, а швейцарці — не той суперник, який виглядає нездоланним. До речі, Німеччина вже побила рекорд відвідуваності попереднього чемпіонату, що проходив тут у 2001 році (444 тисячі глядачів проти 408 тисяч), і має шанси сягнути абсолютного рекорду — він належить Чехії–2004 (552 тисячі).

Позавчора визначилися й команди, що залишають вищий дивізіон. Дещо несподівано разом з Італією опускається в першу лігу збірна Казахстану, яка програла всі шість матчів. Саме ця команда й буде головним суперником українців наступного року. Крім азіатів, волею жереба «синьо–жовтим» також протистоятимуть Польща, Велика Британія, Литва та Естонія. Місце проведення турніру визначать пізніше. Нагадаємо, претендує на це право й Україна.

 

ТАБЛО

Чемпіонат світу. Вищий дивізіон (Німеччина). Кваліфікаційний раунд

Група Е. Фінляндія — Росія — 0:5, Німеччина — Словаччина — 2:1.

Підсумкове становище після 5 матчів: Росія — 15, Фінляндія — 9, Німеччина — 7, Данія — 6, Білорусь — 5, Словаччина — 3.

Група F. Швеція — Швейцарія — 5:0, Чехія — Канада — 3:2.

Підсумкове становище: Швеція — 12, Швейцарія, Чехія — 9, Канада, Норвегія — 6, Латвія — 3.

Раунд «за виживання». Група G. США — Італія — 3:2 Б, Казахстан — Франція — 3:5.

Підсумкове становище: США — 8, Франція — 6, Італія — 4, Казахстан — 0.

Найкращі бомбардири: Дубінськи (США) — 10 (3 шайби + 7 передач), Пааярві–Свенссон (Швеція) — 8 (4+4), Уїтні (Канада) — 8 (2+6).

* * *

НХЛ. Кубок Стенлі. 1/2 фіналу (фінали конференцій). Схід. «Філадельфія» — «Монреаль» — 3:0 (рахунок серії до чотирьох перемог — 2:0). Захід. «Сан–Хосе» — «Чикаго» — 2:4 (серія — 0:2).