Завдання–максимум

20.05.2010

Можливо, для когось стало дивиною, що збірна України, звільнена од відбіркового турніру ЧЄ–2012 як господарка турніру, аж за два роки до старту фінальної частини змагань почала «готувати сани влітку». Можливо, хтось скаже — «фальстарт». Але, згадавши історію підписання Мироном Маркевичем контракту з ФФУ, ловиш себе на думці, що, в угоді, схоже, й справді стояв «неймовірний» пункт про перемогу на Євро–2012. А досягти цього без тривалої щоденної праці неможливо.

 

Готові гризти землю

На думку чемпіона Іспанії у складі «Барселони» Дмитра Чигринського, який через новий викид вулканічного попелу над Європою був змушений коригувати маршрут свого повернення на батьківщину, на підготовку команди до Євро–2012 не так уже й багато часу. «Те, що Україна не гратиме у відборі, не полегшує наше завдання, а навпаки, ускладнює. Психологічно треба бути завжди зарядженими на максимальний результат. Лише з таким підходом зможемо стати конкурентоздатним колективом у фінальному турнірі Євро–2012. Видно, що всі хлопці налаштовані на це і готові землю гризти заради збірної», — сказав по прильоту з Іспанії колишній захисник «Шахтаря».

Спілкуючись із представниками ЗМІ, про чемпіонські амбіції заявляють і Олександр Алієв, і Василь Кобін. За їхніми словами, офіційно завдання перемогти в домашньому Євро ніхто ще не ставив, але футболісти сподіваються за підтримки вболівальників здійнятися на захмарні висоти.

Водночас керманич збірної розуміє, що відразу зриватися на галоп не потрібно. Першим своїм завданням Маркевич вважає створення позитивного мікроклімату всередині колективу. Мирон Богданович хоче вселити у своїх підопічних віру в перемогу.

Підбір і розклад

Новий цикл підготовки національна збірна почала не тільки з оновленим тренерським штабом (окрім наставника «Металіста», туди ввійшли Юрій Калитвинцев і Олександр Хацкевич), а й змінила місце своєї постійної дислокації. Із Конча–Заспи, що під Києвом, «жовто–сині» перебралися на Харківщину. За 17 км від центру Слобожанщини у селищі Високе розташована новозбудована навчально–тренувальна база ФК «Металіст», яка на певний час стала домівкою для 22 українських збірників.

Попередньо тренерський колектив планував запросити 24 гравців, котрі мають український паспорт, але харків’янин Сергій Валяєв та москвич Андрій Воронін через проблеми зі здоров’ям були змушені взяти лікарняний. Вороніну днями вже зробили планову операцію з вирівнювання носової перегородки. Як сказав сам футболіст, необхідність у хірургічному втручанні визріла давно — останнім часом він став відчувати серйозні проблеми з носовим диханням. За взаємною згодою з тренером харківський збір пропустить і старожил збірної Олександр Шовковський. Тоді як два інші «зубри», Андрій Шевченко й Анатолій Тимощук, таки прийдуть на допомогу своїм молодшим партнерам.

До табору збірної Маркевич запросив одразу сімох «абсолютних» новачків. Артем Федецький та Ігор Ощипко із «Карпат», Володимир Польовий із запорізького «Металурга», Олександр Яковенко (син Павла Яковенка) із бельгійського «Вестерло», Денис Олійник із «Металіста», Євген Коноплянка з «Дніпра» та Андрій Дикань із чеченського «Терека» ще жодного разу не виходили на поле у футболці з тризубом на грудях. Можливо, з часом список новачків поповниться й іншими постатями. Зокрема Маркевич не виключив, що й надалі вдаватиметься до використання натуралізованих гравців. Журналісти учули в цих словах натяк на присутність у збірній «металіста» Едмара, котрий уже не бразильський підданий, а наш.

За наступні два роки дебютантам збірної поруч із більш досвідченими партнерами належить відточити свою майстерність, налагодити ігрові зв’язки, а головне — продемонструвати «головному» бажання «гризти за збірну землю».

Для цього ФФУ запланувала вже в 2010 році провести дев’ять спарингів. Така кількість товариських матчів у минулі роки вважалася для нашої збірної майже космічним результатом. Хоча слід зауважити, що раніше національна команда підтримувала свої ігрові кондиції завдяки офіційним поєдинкам кваліфікаційних раундів європейських або світових форумів, а тепер аж до червня 2012–го доведеться грати лише «товарняки».

Тож найближчим часом українці зіграють у Харкові зі збірною Литви (25 травня), у Львові позмагаються з румунами (29 травня), а 2 червня в Осло поміряються силами зі збірною Норвегії. Цікаво, що для «розігріву» перед початком серії 21 травня «жовто–сині» використають першоліговий «Нафтовик» із Охтирки. Цей матч відбудеться на навчально–тренувальній базі ФК «Металіст».

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Гуса Хіддінка на чолі збірної Росії змінив інший відомий голландський фахівець – Дік Адвокат. Для чотирирічного контракту з Російським футбольним союзом цей тренер розірвав чинну угоду з національною командою Бельгії. Раніше Адвокат очолював збірні Голландії, ОАЕ та Південної Кореї, а з–поміж клубів працював, зокрема, з ПСВ (національне чемпіонство 1997 року), «Рейнджерз» (два «золота» Шотландії) та пітерським «Зенітом» (золоті медалі в Росії 2007 року плюс Кубок і Суперкубок УЄФА–2008).